Ateşleme Tertibatı

“İğnenin, kapsüle darbe yaparak barutu ateşlemeye yarayan kısmıdır”

Bu sistemde, birden fazla parça görev almakta ve sistemin çeşidine göre parçalar azalıp artabilmektedir. Bu sistemin ana parçaları; tetik, iğne, iğne yayı, horoz, horoz mesnetti ve yayıdır.

Tetik; “fişeğin ateşlenmesi için ilk hareketi veren kısma” denir. Tetiğin çekilmesiyle birlikte toplu tabancalarda horoz, doğrudan ucundaki çıkıntı ile kapsüle vurur ve fişeği ateşler.

Otomatik tabancalarda, horoz iğneye çarparak iğnenin büyük bir kuvvetle kapsüle vurmasını Sağlar veya iğneli (horozsuz) sistemdeki gibi ateşleme iğnesini serbest bırakıp harekete geçirerek, kapsüle çarpmasını Sağlar.

İğne; “horozun hareketini, fişek kap sülüne intikal ettiren ve patlamayı gerçekleştiren parçadır.” Ateşleme mili olarak da isimlendirilir.

İğne Yayı; “horoz tarafından ileriye itilen iğnenin iğne yuvası içinde, geriye ve normal yerine gelmesini sağlar”

Horoz; “horozlu sistemde veya horozlu-iğneli sistemde tetiğin çekilmesiyle birlikte iğneye bir basınç uygulayarak iğnenin kapsüle çarpmasını sağlayan veya toplu tabancalarda olduğu gibi, doğrudan kapsüle çarpan” kısımdır. Bazı kaynaklarda buna “ateşleme çekici” denildiği görülmektedir.

Horoz mesnedi ve yaya; “horoza direnç ve esneklik sağlayan parçadır”

 

Genel olarak günümüz tabancalarında geliştirilen üç ayrı sistemin olduğunu görmekteyiz. Bunlar; Horozlu Sistem. Horozlu-iğneli Sistem ve İğneli Sistem’dir.

“Silahı, ateşlemek amacıyla kapsüle yapılan darbe direkt olarak horoz tarafından gerçekleştiriliyorsa” bu sisteme horozlu sistem denir. Kısaca; darbe doğrudan doğruya horoz vasıtasıyla yapılmaktadır.

Tetik çekildiğinde aradaki parçalar vasıtasıyla bu hareket horoza intikal eder. Horoz şiddetle fişek kapsülüne darbe yapar. Kapsülü infilak ettirerek barutu tutuşturur.

Basit bir mekanik yapıya sahip bu sistemin; Smith Wesson, Colt gibi daha çok toplu tabancalarda kullanıldığını görmekteyiz.

Horozlu-İğneli Sistem

“Horozun yaptığı darbeyi, iğne vasıtası ile kapsüle ileten sisteme” horozlu-iğneli sistem denir. Burada horoz, darbesini doğrudan doğruya fişek kapsülüne indirmez. Bu görevi ateşlerine iğnesi yerine getirir.

Tetik çekildiğinde hareket, arada görev alan parçalar vasıtasıyla horoza intikal eder. Horoz iğneye şiddetle çarparak, iğneyi ileriye doğru fırlatır ve fişek kapsülüne darbe yaptırır. İleriye fırlayan iğne, yayı vasıtasıyla tekrar geriye gelir ve ikinci bir hareket için normal yerini alır.

Tabancalarda çok yaygın olarak kullanılan bir ateşleme sistemidir. Örneğin, Brovning, Cz 75, Ruger, Beratta, Star, Jerıcho, Astra, Sig Sauer gibi otomatik tabancalardaki ateşleme tertibatı böyledir.

İğneli Sistem

“Bir yay vasıtası ile kurulan iğnenin kapsüle darbe yapması sistemine” iğneli sistem denir. Bu sistemde horoz yoktur. Fişeğin ateşlenmesi sonucu oluşan barut gazı basıncı ile mekanizma geriye doğru hareket ederken kurulan iğnenin, tetik çekildiğinde serbest kalarak(yaydan aldığı güçle) kapsüle darbe yapması ateşlemeyi sağlar.

Brovning’in bazı modellerinde (Tuğralı Polis), parabellum, Mab ve Masuer, Glock 17, S Sigma  ve Walther P 99 gibi tabancalarla, Sten Makinalı tabancalarında bu veya buna benzer ateşleme sistemi bulunmaktadır.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya