Namluların Hizmet Ömürleri

Gerek ağır silahlarda gerekse hafif silahlarda namluların hizmet ömürleri; “belli koşullar altında atabileceği fişek sayısı” ile ifade edilmektedir.

Namlu ömrü atım sayısı hafif silahlarda; çekirdek gömlek malzemesinin özelliklerine, yumuşak ve sert oluşuna, sevk barutunun özelliklerine, atış şartlarına bağlı olarak 4.000- 10.000 atım arasında değişmektedir. Keza; ağır silahlarda da aynı şartlara bağlı kalarak 200-16.000 atım arasında değişmektedir.

Namluların ömürlerinin bitmesi yada namluların balistik özelliklerinin kaybolması, özellikle hafif silahlarda; fişek çekirdeği hızının yaklaşık %10 düşmesi sonucu, çekirdeğin yeterli dönüyü alamayışından, istikrarsız uçması, hedefe aykırı vurması, gaz kaçağı oluşması vb. gibi aşınmadan kaynaklanan olaylardan anlaşılabilir.

Namluların ömürlerini yitirmeleri aşağıda sıralanan faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur; Çekirdek gömleğinin aşındırıcı etkisi,

> Kızgın ve yüksek hızda namlu içinden akan sevk barutu gazlarının erozyon (kemirme) etkisi.

> Namlu iç yüzeyi ile sevk barutu gazları arsında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar

Bu üç ana faktör nedeniyle silahların namluları; en çoğu yiv başlangıcında olmak üzere atım sayısına bağlı olarak aşınır ve çapları büyür, Aşındırıcı faktörlerin çeşitli olmaları ve atış şartlarının değişkenlikleri nedeniyle, namlu ömürleri de değişik rakamlar la ifade edilmektedir. Aşınma, atılan fişek atım sayısı ve atış hızı (dakikadaki atış sayısı) ile birlikte artar.

Namlu aşınması, sevk barutunda yapılan iyileştirme (soğuk barutlar, basınç ve yanma sıcaklığı düşük fakat enerjisi yüksek barutları kullanma) namlu iç yüzeyinin sert krom kaplanması gibi önlemler alınarak azaltılabilir. Atıştan sonra namlu içinin dikkatle temizlenmesi aşınmayı azaltan önemli faktörler arasındadır.

 

Namlu aşınmasını yaratan önemli bir diğer faktörde; atış anında namlu içinde oksijen artığının kalmasıdır. Bunu önlemek için sevk barutunun kalitesi iyileştirilmeli ki, gaz molekülü momentumu oldukça düşük olsun ve böylece oksijen artığı en aza indirilmiş olsun.

Namlunun içinin aşınmasının önlenmesi için namluya iç gömlek geçirme ve namlu içinin kaplanması yapılabilir. Kullanılan malzemeler aşınmaya, sıvanmaya, ısıya dirençli, kimyasal bakımdan da pasif olmalıdır. Yüksek mukavemetli çelikler aşınmaya ve sıvan maya karşı dirençli olurlar. Ancak atış hızı yüksek silahlarda çelik aşınmayı önleyici bir madde olarak görülmez. Bu nedenle namlu içi bir başka madenle gömleklenir. Bu maden genellikle “krom” gibi sert ve ısıya dayanıklı madenler olur. Ancak krom kaplamalar da gaz yıkamasına ve buharlaşmaya karşı hassastır.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya