Silahların Tanımı ve Amaçları

Silahların çeşitli amaçlara ve mesleklere göre bir çok tanımı yapıldığı gibi, bazı yasalarda kastedilen anlam ve kapsam da değişik olabilmektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğunda silah denilince; sadece eşli silahın anlaşıldığı yolunda yaygın ve yanlış bir değerlendirmenin varlığı söz konusudur. Halbuki ateşli silahların yanında, daha bir çok alet, araç ve gerecin de silah kapsamına girdiğini bilmeliyiz. Ateşli, ateşsiz, kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların tümü, genel anlamda silah kelimesinin kapsamını oluşturmaktadır.

 

Silah; “uzaktan yada yakında canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan, yok eden araç ve aletlerin tümüne” denir.

 

Başka bir tanıma göre silah; “saldırıya da savunma amacıyla kullanılan düzenek, aygıt ve araçların” genel adıdır.

 

Yasalara Göre Silahın Tarifi

Silahla ilgili yasa ve maddelerinin konulmasındaki gerekçelere göre, silahın kapsamı ve çeşitleri değişiklik göstermektedir.

 

TCK 189 ncu maddesine göre

Ceza tayininde kanunun şiddet sebebi sayarak bildirdiği silah tabirinden amaç; “ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılan her türlü kesici, delici veya bereleyici  aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu, kör edici gazlar” dır. (Bu madde önce 5435 sayılı kanunun birinci maddesi,ile değiştirilmiş. da ha sonra 7.12.98 tarih ve 3506/10 sayılı kanuna 0. maddeleriyle 5435 sayılı kanunun bütünüyle yürürlükten kaldırıldığın dan maddenin yürürlükten kaldırıldığı ortadadır A Yargıtay da devam eden fikir ayrılıkları sebebiyle madde alınmıştır.)

 

TCK 265 nci maddesine göre

Yasak (memnu) silah: “ordu tarafından kullanılmış, kullanılmakta olan veya düşmandan itinam olunan, bütün askeri şahıslar, zabıta kuvvetlerine tahsis edilen, eski veya yeni sistem, her cins veya modelde. makinesiz veya ağır veya hafif makineli harp tüfekleri veya diğer nevi harp tüfekleri. kasatura. süngü, kılıç ve mızraklar. çapı, cinsi ve modeli her ne olursa olsun, fişek yatağı dahil olduğu halde namlusu, 15 cm.den uzun olan tabancalar, sapı sayılmamak üzere, uzunluğu 25cm geçen tek veya çift yüzlü ve sivri uçlu her turlu kesici aletlerdir

 

Bu madde memnu (yasak) silahtan bahsetmektedir. Bir meslek veya sanatın icrasına mahsus veya ev araçlarından olup da bu maksat ile bulundurulan, taşınan veya kullanılan bıçak ve diğer aletler memnu silahtan sayılmaz. Örneğin bakkalın satmış olduğu peyniri kesmek için  kullanmış olduğu ince tel, yada dönercinin kullanmış olduğu döner bıçağı yasak silahtan sayılmaz.

 

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun ve Yorumlanması

 

Bu yasada belirtilen silah kapsam ve amacı diğerlerine göre daha değişiktir. 6136 sayılı kanunun 4 ncu maddesinde yazılı olan, “kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, süngü, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere benzeri aletler” silah olarak kabul edilmiştir.

 

Silahın suçta kullanılma şartı aranmamış, ancak yukarıda belirtilen silahların; imali. satılması, satın alınması, memlekete sokulması, nakledilmesi, taşınması ve bulundurulma sı yasaklanmış ve aksine hareketler suç sayılmıştır.

 

Bir ateşli veya ateşsiz silahın 6136 sayılı yasa kapsamına girebilmesi için kanun metninde sayılan özelliklere haiz olmaları ve kanunda yapılan tanımlara uymaları gerekir. Bu özellikler nelerdir?

 

Ateşli Silahlar ve Fişekler

Ateşli silahlar tanımından kasıt; fişek çekirdeği adı verilen özel bir şekle ve yapıya sahip olan maddeleri kovan içerisinde bulunan barutun yanması sonucunda ortaya çıkan barut gazının basıncıyla ileriye doğru namlu içerisinden geçerek fırlatan, canlı organizmaları yaralayan veya öldüren, cansız yapıları parçalayan silahlardır.

 

Ateşli silahlarda kullanılan fişeklerden kasıt; kovan, barut, kapsül ve çekirdekten oluşan ateşli silahlarda kullanılan cephaneye denir.

 

Bir ateşli silahın 6136 sayılı kanunun kapsamı içerisine gire bilmesi için söz konusu olan ateşli silahın kendi çapına ve tipine uygun olan fişeği ateşleyebilmesi gerekir. Fişeklerin 6136 sayılı kapsamına girebilmesi için bunların ateşlemeye uygun olmaları gerekir.

 

Bu açıklamaya örnek olarak; 9 mm çapında BROWNİNG marka yarı otomatik bir tabancanın ateşlemesini temin eden ateşleme iğnesinin bulunmaması, bu silahın 6136 sayılı yasanın kapsamı içerisine girmesine engel olur. Ancak söz konusu silah hakkında yazılacak olan raporda: tabancaya uygun ateşleme iğnesinin takılması suretiyle 6136 sayılı kanunun kapsamına girebileceği belirtilir.

 

Bu nitelikte olup da 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen ateşli silahlar bir suçta ezici, kesici, delici nitelikte kullanılırsa T.C.K.’nun 189. maddesine göre işlem görürler.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya