Tabancaların Başlıca Parçaları: Namlu

Namlu, mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarar.

 

Namlular, yiv-setli ve yiv-setsiz (kanal) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazı av tüfekleri hariç, tüm tabanca, makineli tabanca ve tüfeklerin namluları içerisinde birbirine paralel ve helezon şeklinde sağa veya sola dönerli şekilde uzanan girinti ve çıkıntılar vardır. Sivri uçlu mermiler atan tabancaların namluları yivli ve setli olarak imal edilir. Bilye, saçma ve diabol atan tabancalar ile gaz ve ses tabancalarının namluları yivsiz ve setsizdir.

 

Yiv ve Setler

Namlu içerisinde bulunan yiv ve setler fişek çekirdeğinin havada takla atmadan kendi ekseni etrafında burgu gibi dönerek gitmesini, atış menzilinin uzamasını, deliş gücünün artarak,  hedefe çekirdeğin uç kısmının vurmasını, sağlar.

 

Belirli sayıda yapılan atışlar sonucunda namlularda aşınmalar gözlenir. Namlunun en fazla aşınan kısmı, yiv-setin birleşme noktasını meydana getiren birleşme konisinin bulunduğu yerdir. Aşınmanın azaltılması için, sevk çemberi basıncının ve yiv-set moment tinin azaltılması, bunu için de yiv-set dizaynının iyi yapılması gerekir.

 

Yiv-setler; keskin köşeli, dikdörtgen ve dairesel formlarda yapılabilir. Deneysel atış sonuçları olmamakla beraber form dikdörtgenden daireye doğru değiştikçe sürtünme direnci artar. Birleşme 6 Dairesel E konisi ve başlangıç noktasındaki yiv ve set eğimi  sürtünme kuvvetine etki eden en önemli faktördür. Koni eğimi azaldıkça zorlayıcı kuvvet azalır. Böylece yiv-set yüzeyindeki sıyrılan malzeme azalır.

 

Namlu içindeki setler mermi çekirdeğine dönüş veren bir kılavuz vazifesi görürler. Barut  gazının tazyiki ile ileriye doğru itilen fişek çekirdeği setlere gelip dayanır. Çünkü namlunun setli kısmında çap, çekirdeğin çapından küçüktür. Burada çekirdek ileriye doğru itilmeye zorlanınca, tabiatıyla setlerin hasıl etmiş olduğu çıkıntılar mermi çekirdeğinin o kısımlarını sıyırmak suretiyle çökertecek yani çekirdeğe yiv açacaktır.

 

Hat ve; “çekirdek yiv ve setlere uyarak döner, çekirdeğin namlu içinde bir defa dönmesi için, namlu içinde ilerlediği mesafeye” denir.

 

Namlu içerisinde bulunan yiv ve setler birbirine paralel ve helezon şeklinde namlu ucuna doğru uzanırlar. Uzun namlulu yivli silahlarda Hat ve; genel olarak 25-40 cin arasındadır. Örneğin Hat ve 40 cm ise, 60 cm boyunda bir namlunun yiv ve setleri 60/40=1.5 defa dönüş yapacak uzunlukta demektir.

 

Namlu; namlu çelikten oyularak veya dövme olarak yapılan, içi boş boru şeklinde bir parçadır. Namluların madeni yapılarında krom, nikel, çelik ve karbon bulunmaktadır. Namluların içleri, yiv ve setler matkap ile çelik parçaların oyularak açılabildiği gibi, dövme suretiyle de imal edilebilmektedir. İkinci gruba girenlere “Dövme Namlu” denilmektedir. Dövme namlular oyularak açılan namlulara göre daha dayanıklıdır.

 

Otomatik silahlarda, namlu ile fişek yatağı birbirinin devamı olarak bir parça üzerine yerleştirilmiştir. Ancak toplu tabancalarda namlu, fişek yatağından tamamen ayrı bir parça halindedir.

 

Çeşitli silahlarda namlular, “sabit ve hareketli” olabilmektedir. Bazı tabancaların namluları, perçin veya pim ile çerçeveye (gövdeye) sabitleştirilmiş olup, ateş etme esnasında hareket etmediği gibi, söküp takmalarda da çerçeveden ayrılmaz ve sabit kalırlar. Walter, Kırıkkale, Ceska-Vzor tabancaları ile Sten ve MP-5 marinalı tabancaları gibi.

 

Diğer bir grupta, namlular söküp-takma sırasında çerçeveden ayrılabilmekte ve aynı zamanda ateş etme anında, ileri-geri veya aşağı-yukarı hareket edebilmektedir. Bunlara; Parabellum. Brovning, Cz-75, Ruger, Beratta gibi tabancalar örnek verilebilir.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya