Tabancaların Başlıca Parçaları: Sürgü (Kapak Takımı)

Sürgü, “tabancalarda namluyu dış etkenlere karşı koruyan, tabancanın gövdesini kapatan parçadır. Üzerinde; tırnak, yerine getiren yay, yerine getiren pay mili, iğne grubu, gez ve arpacık, kovan atama boşluğu, namlu, bazı tabancalarda namlu yüksüğü (Cz-75), emniyet mandalı (Ruger-Kırıkkale) ve bunlara ait yay ve pim gibi bazı ayrıntıların bulunduğu” silahın temel parçalarından biridir.

 

Sürgü, fişek yatağındaki patlama sonucunda oluşan basınçtan zarar görmeyecek kadar dirençli metallerden yapılmaktadır. Sürgü, bazı kaynaklarda kapak takımı olarak da adlandırılmaktadır. (4)

 

Yerine getiren yay (İcra yayı); tabancanın yarı ve tam otomatik olarak çalışmasını temin eder. Kapak takımının (sürgünün) atış sırasında oluşan basınçla geriye gelmesinden sonra ileriye gitmesini Sağlar. İcra yayı olarak da bilinir.

 

Yerine getiren yay mili (İcra yayı mili); yerine getiren yayın içinden geçen ve söz konusu yayı görev yapabilmesi için sabitleyen ve sıkıştıran parçadır. İcra yayı mili yada kılavuz çubuğu olarak da bilinir.

 

Namlu yüksüğü; sürgünün ön tarafına vida ile takılıp çıkartılabilen namlu yüksüğü, namluya hareketi halinde yataklık yapar. Namlu yüksüğü, arpacığı tespit eden perçin ile sabit hale getirilmiştir.

 

Özellikle Cz-75 ve Brovning tabancaları buna en iyi örnektir.

 

Sürgünün çerçeveye montesi; sürgünün sağ ve sol yanlarında ve alt tarafta bulunan kanalların, çerçevedeki kanallara takılması ve sürgü tespit parçasının (sürgü tutucusu) yerine takılması ile gerçekleştirilir.

 

Kovan atma boşluğu; boş koyanın yada fişeğin tırnak tarafından geri çekilip, gövde üzerindeki çıkarıcıya çarparak oluşan 45°’lik açı ile dışarı atılmasını sağlayan sürgü üzerindeki bölümdür.

 

Bazı silahlarda sürgünün yan tarafında bulunmasına karşılık bazılarında sürgünün üst kısmını da kapsayan kovan atma boşluğuna rastlanır.

 

“Mermi çekirdeğinin istikrarlı bir şekilde hedefe gitmesini sağlayan bölümüne namlu” denilmektedir.

 

Namlu bir silahın ana elemanıdır. Prensip olarak bir ucu açık bir ucu kapalı olan silindirik bir basınç tüpüdür. Namlu, fişeğin yerleştirilmesi ve ateşlenmesi için gerekli yanma odası hacminde, çekirdeğin dönerek stabilize kazanması için gerekli yiv ve setlere ve de barut gazı enerjisinin çekirdeğe aktarıldığı bir boya sahiptir.

 

Yiv; “namlunun iç kısmında 0.075 mm ile 0.01 mm derinlikte helezon şeklinde açılan girintilere denir.

 

Set; “yivlere karşı namlunun iç kısmında bulunan çıkıntılara”denir.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya