Ateşleme Sistemlerindeki Arızalar ve Alınabilecek Önlemler

Silahın tetiğinin çekilmesi ile ateşlemenin gerçekleşmesine kadarki sistemin çalışmasında meydana gelen arızalardır. Ateşleme sırasında; tetik, tetik mafsalı veya tetik manivelası, intikal manivelası, horoz kurma parçası, horoz, horoz yayı, iğne ve iğne yayı sırası ile çalışır. Bu parçalardan biri çalışmaz veya biri ile diğerinin irtibatı kesilirse taban canın ateşleme sistemlerinde arıza vardır ve silah ateşlenmeyebilir.

Horoz-İğneli Sistem ve İğneli Sistemde; iğnenin kırılması, ucunun eğilmesi, iğne yuvası içerisinde sıkışması gibi arızalara rastlamaktayız. Ayrıca iğne yayı esnekliğini kaybetmek veya kırılmak suretiyle arızalar yaratabilmektedir. Bazı hallerde, sıkışarak uç kısmı ileriye doğru çıkık olarak kalan, başka bir deyişle tekrar geriye eski yerine dönemeyip ileride sabitleşen iğnelerin, dolduruş sırasında hiç tetiği çekmeksizin kendiliğinden patlamalara hatta tabancanın tam otomatik duruma geçmesine neden olabilmektedir.

İğneli Sistemde; iğne ve iğne bloğu tek bir parçadan oluşmaktadır. İğne bu parça üzerinde ve sabit bir şekilde bulunmaktadır. Burada ayrıca bir iğne yayı bulunmaz. Ancak, iğnenin bulunmuş olduğu blok, yerine getiren yay vasıtasıyla ileriye fırlatılır ve ateşlemeyi temin eder. Bu ateşleme sisteminden dolayıdır ki; emniyete alınmadıkları takdirde. dipçikleri üzerine düştüklerinde, çarpma ve ani hamlelerde kendiliğinden ateşlenebilmektedirler. (Sten makineli tabancalarda sık sık rastlanır.)

Önlem olarak;

İğne kırık veya kısa ise yenisi ile değiştirilir. Horoz yayı özelliğini kaybetmiş, diğer parçalarda kırılma, eğilme, ezilme varsa yenisi ile değiştirilerek arıza giderilir.

> Çoğunlukla bu parçalarda meydana gelen arızalar, atıcı tarafından bilinmez veya bilinse bile giderilemez. Bu durumda silah, silah bakım kademesine gönderilerek yetkililerce tamir edilmesi sağlanır.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya