EK BİLGİLER

Evde silah veya tabanca bulundurmak için mutlaka ruhsatınız bulunması gerekmektedir. Bildiğiniz üzere ev ve iş yerinde olmak üzere iki çeşit silah bulundurma ruhsatı türü bulunmaktadır. Aldığınız silahın sıfır veya ikinci el silah olması önemli değildir, her ikisi içinde ruhsatınızın olması gerekmektedir.

Evde silah bulundurma ruhsatı diğer ruhsatlara göre daha kolay alınabilmektedir. Ancak başvuruya giderken belgelerinizin tam olması gerekmekte ve eksiksiz başvuru yapmanız gerekmektedir. Belgeleriniz tam olduğu takdirde ilgili makamlara yaptığınız başvuru ile kısa zamanda sonuç almanız mümkündür.  Evde silah bulundurma ruhsatı için gerekli belgelere geçmeden önce silah borsası hakkında bilgi almak isterseniz tamamı ruhsatlı silahların bulunduğu silahsatiyorum.com u takip edebilirsiniz.

Evde Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Olan Belgeler:

  1. DİLEKÇE: Silah Bulundurma ruhsatı talep eden herkes, silah satın veya devir alma talebine ilişkin dilekçe (İlçe Emniyet Müdürlüğüne hitaben) ile ikamet ettiği İlçe Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.

 

  1. NÜFUS CÜZDANININ ASLI

 

  1. 1 ADET NÜFUS CÜZDAN FOTOKOPİSİ

 

  1. DEVLET HASTANESİNDEN DOKTOR RAPORU  (Psikolojik, Nörolojik ve Fiziki yönden rapor alarak silah bulundurmasında ve taşımasında herhangi bir sakınca olmadığının yazılması veya Heyet raporu alarak silah bulundurmasında ve taşımasında herhangi bir sakınca olmadığının yazılması gereklidir.)

 

  1. SABIKA KAYDI (Adliyeden varsa Ad, Soyada, Yaş tashihine göre de sabıka kaydı alınacaktır.)  (Sabıka kaydı çıkarsa Mahkeme Kararının ilgili mahkemeden Kesinleştiğine dair onaylatılıp getirilmesi)

 

  1. SİLAH RUHSAT İSTEK FORMU:  Nüfus cüzdanına göre bilgisayar veya daktilo ile doldurulması gerekmektedir.

 

Not: Bu bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgilerin en yakın Emniyet Müdürlüğünden alınması daha uygundur.

KAYNAK : Silah İlanları

Evlerinizde uzun süre kalmış antika veya atadan kalma silahlarınızın değerini öğrenmek istiyorsunuz ancak nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız silahsatiyorum.com tam da size göre bir site. Elinizde yıllardır bir köşe de kalmış para eder mi bilmediğiniz silahlarınız belki de antika değerinde iyi para ediyordur. Değerine baktırmadan silahınızın ne kadar değerli olduğunu bilmezsiniz. Ancak değerini öğrenmek için kurumsal yapıda ki bir firma ile anlaşmadığınız takdirde güvenlik sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sizlere tavsiyemiz yüzlerce sıfır ve ikinci el silah inceleyebileceğiniz silahsatiyorum.com iletişim bölümünden irtibata geçerek silahınızın veya tabancanızın değerini öğrenebilirsiniz.

Silahsatiyorum.com uzmanlarınca silahınız en kısa zamanda incelenir ve silah borsasında silahınız ne kadar eder kesin fiyat dönüşü yapılır. Ayrıca silahınızın değeri hakkında dilediğiniz takdirde detaylı bilgi de alabilirsiniz. Silahınızı elden çıkarmak istediğiniz takdirde antika ve ruhsatlı silahlarınızı satmanıza da silahsatiyorum.com bizzat yardımcı olur. Tüm bu hizmetlerin bir arada olduğu ikinci bir Türkiye firması bulunmamaktadır, silahsatiyorum.com bu alanda ilk ve tektir.

KAYNAK : Silah İlanları

İkinci el silah satın almak, sıfır silah satın almaya göre birçok konuda daha avantajlı olduğundan genel tercih sebebidir. Fiyat konusunda cep yakmamakla beraber dilediği gibi ikinci el silah bulan bir insan sonradan ekletmek istediği işleme gibi masraflardan da kurtulmuş oluyor. İkinci el silahlar da en çok tercih edilen silah türü tabancadır. Tabancalar diğer silah türlerine göre silah borsasında açık ara öndeler. Daha kullanışlı olmaları vergilerinin az olması, ruhsatlarının daha kısa sürede elde edilebilmesi tabancaları tercih sebebi kılmaktadır. Ruhsatlı silahlar arasında evde, işte kullanılabilen en iyi silahlar da yine tabancalardır.

Peki, ikinci el silah satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Silahsatiyorum.com olarak aşağıda yer alan maddeleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

  1. İhtiyaç belirlemek önemlidir, öncelikle ihtiyacınızı belirlemelisiniz… Silah seçmek büyük oranda otomobil seçmeye benzetilebilir…

 

  1. Silah taşımanın belli başlı 3 amacı vardır denilebilir. Bunlar sırasıyla; savunma, saldırı ve hava atmak.

 

  1. Bu üç kategorinin sonuncusuna giriyorsanız ki bunda utanılacak bir şey yok kesinlikle spor bir arabaya binmek kadar karizma yaptırabilir…

 

  1. Elbette ilk seçim silahın toplu mu yoksa şarjörlü mü olacağına karar vermek, silahsatiyorum.com olarak biz oyumuzu şarjörlüden yana kullanıyoruz...

 

  1. Alacağınız silahı önce imkanlarınızı zorlayarak satış yapan yerlerde veya bir dostunuzun, arkadaşınızın varsa elinize alıp avucunuza tam olarak oturup oturmadığını görebilmek ilk işiniz olmalıdır... İyi bir şekilde kavrayamadığınız, kabzası kalın ya da kaba bir silah hiç iyi bir seçim olmayacaktır…

 

  1. İkinci kriter ise biraz üzücü de olsa ithal mi, yoksa yerli mi konusu ki burada üzülerek ithal silahtan yana tercihinizi kullanmanızı öneriyoruz...

 

  1. Eğer ikinci el bir silah alacaksanız, kesinlikle orijinal boyası silinmiş de olsa o silahtan yana tercihinizi kullanmanızı öneriyoruz, gravürlü ya da kaplama yapılmış bir silahın altı tamamıyla bir muammadır... Sonradan istediğiniz kaplamayı yaptırmanız daha doğru bir tercih olacaktır.

 

  1. İkinci el bir silahta ilk bakacağınız yer mutlaka namlunun içi olmalıdır... Yiv ve setlerde düzene ters, siyah çukurlar, dikine çizgiler varsa ve namlunun içinde setler üzerinde bazı yerlerde ara ara matlık varsa (namlunun içinin her mm karesi aynı tonda parlamalıdır) bu silahı almaktan vazgeçmenizi öneririz.

 

  1. 2. el bir silahta diğer mekanik kusurları da elle ve gözle kontrol etmelisiniz.

 

  1. Toplu silah almayı düşünüyorsanız, pek de ayrıntılı bir inceleme söz konusu olmayabilir, genelde pek kullanılmadıkları için gayet temiz olurlar düşüncesi içerisindeyiz…

 

  1. Silahta fişek (mermi) çapı da önemli bir seçimdir... En yaygın kullanılan 9mm parabellum (uzun 9) fişeklerdir... Bu konuda çoğunluğa uymanızı tavsiye ederiz.

 

  1. Hazır sırası gelmişken küçük bir ayrıntı verelim, 7.65 mm lik mermi yaralarken, 9mm lik mermi daha çok öldürücü etkiye sahiptir. Silah alırken bu bilgiyi göz önünde bulundurmanız yararınızadır.
KAYNAK : Silah İlanları

İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda sıfır veya ikinci el silah satın alırlar. Alınan silah genel olarak tabanca olsa da ihtiyaca göre değişiklik gösterebilmektedir. Silah borsası göz önünde bulundurulduğunda ikinci el silah satın almak daha mantıklıdır. Seçim hangi silah türünden yana kullanılırsa kullanılsın mutlaka ruhsatlı silahlar tercih edilmelidir. Bir başkası adına ruhsatlı olan silahlar tercih edildiğinde ruhsat silahı alan kişi üzerine geçirilebilmektedir. Silahsatiyorum.com olarak ruhsatı nasıl kendi üzerinize alabileceğinizi kısaca anlatmaya çalıştık, yazılanları bilgilenmek adına okuyabilirsiniz.

Öncelikle yapılması gereken işlem alacak kişinin ikamet ettiği bölgenin bağlı bulunduğu yetkili polis veya jandarma birliğine satacak kişiyle birlikte karşılıklı dilekçe verilerek, silahın devri için müsaade istenilmesidir. Yetkili birimin gerekli tahkikatları sonucu düzenlenecek noter istek belgesiyle silahın devri, asıl kişiler veya vekilleriyle noterde yapılır, düzenlenen hibe sözleşmesi aynı yetkili birime teslim edilerek ruhsat kartının basılması, eski ruhsat kartının görevli memura teslim edilmesi yenisinin alınmasıyla devir işlemi tamamlanmış olur. Bu prosedür esnasında müracaatı alan makam bahse konu silahı numara tespiti için ister.

KAYNAK : Silah İlanları

Hayatın her alanında dikkat edilmesi gereken kurallar olduğu gibi, silah kullanırken de önemli bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar sadece ilk defa silah kullananlar içinmiş gibi algılansa da, çok iyi kullandığını iddia eden kişilerinde özellikle düzenli olarak riayet etmesi gereken kurallardır. SilahSatiyorum.Com olarak bu kuralları sizler için toparlamaya çalıştık.

 

Kurallar:

 

Silahı kullanacak olan kişi, olabilecek kazaları öngörmek ve önlemekle yükümlüdür. Amacı ne olursa olsun kesinlikle tabancayla şaka yapılmamalı hatta yapmaya dahi yeltenilmemelidir.

 

İlk defa silah kullanacak iseniz, atış poligonuna giderek atış hocası gözetiminde atış çalışması yapmanız güveniz için daha iyi olacaktır.

 

Atış yapmadan önce mutlaka koruyucu gözlük ve kulaklık takmanız gereklidir.

 

Emniyet kurallarını alışkanlık haline getirmeniz, güvenliğinizin daima korunması adına önemlidir.

 

Silahınızı, her zaman doluymuş gibi kabul edin. İşinizin bittiği zamanlarda ise mutlaka silahınızı boş muhafaza edin.

 

Uygun mermi tipi kullandığınızdan emin olun, ölçüleri muhakkak kontrol edin.  Silahı veya mermileri nem, rutubet gibi durumlardan uzak tutun.

 

Ani bir tehlike durumu söz konusu olmadıkça, namlu yatağında mermi bulundurmamaya özen gösterin.

 

Silahınızın  “atışa hazır” pozisyonda taşınması gerekiyorsa (ki umarız hiç gerekmez), emniyet mandalını kapatmayı unutmayın. Silahınızın emniyetli olması için emniyet mandalının, “EMNİYET” pozisyonunda olması gerekmektedir, böylece kaza riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

 

Silahınızı hiçbir zaman canlı hedefe veya atış yapmak istemediğiniz bir nesneye doğru yöneltmeyin.

 

Tetiğe yalnızca atış yapmak istediğiniz zaman dokunun.  Aksi durumlarda parmağınızı tetikte tutmanızın ciddi kazalara sebebiyet verebileceğini unutmayın.

 

Silahı doldurup boşaltırken namluyu emniyetli bir tarafa tutun, merminin sekmesi ihtimalini de unutmayın.

 

Tehlikeli sekmelere çok fazla sebebiyet veren, sert yüzeylere ve suya atış yapmayınız.

 

Silah taşırken alkol ve uyuşturucudan uzak durmanız daha sonra telafi edemeyeceğiniz hatalarla karşılaşmanızı önler.

 

Temiz ve bakımı yapılmış bir silah kullandığınızdan emin olun ve sizde mutlaka düzenli olarak bakımını gerçekleştirin.

 

Silahı bilgisiz kimselerin ve özellikle çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin.

KAYNAK : Silah İlanları

.1.SİLAHI ATIŞ İÇİN GÜVENLİ OLMAYAN BİRŞEYE DOĞRU ASLA HEDEF ALMAYINIZ. Silah namlusunu asla kendi gövdenize veya başka birinin gövdesine doğrultmayınız. Bu, özellikle silahı doldururken veya boşaltırken önemlidir. Bir hedefe ateş ettiğinizde arkasında ne olduğuna dikkat ediniz. Eğer hedefi kaçırırsanız veya fişek hedefe isabet ederse atışın beklenmedik bir yaralanmaya veya hasara neden olmamasını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır.

.2.SİLAH HER ZAMAN DOLUYMUŞ GİBİ HAREKET EDİNİZ. Asla silahın boş olduğunu düşünmeyiniz. Silahı emniyete alıp tamamen ikna olmadıkça silahınızın dolu ve atışa hazır olduğunu unutmayınız.

3.SİLAHINIZI SAKLAYINIZ BÖYLECE ÇOCUKLAR ERİŞEMEZ. 18 yaşından küçük çocukların veya yetkisi olmayan diğer insanların silahınıza ulaşabilmesi sizin sorumluluğunuz altındadır. Çocukların dahil olduğu kazaların riskini azaltmak için silahınızı boşaltın, kilitleyin ve mühimmatı ayrı bir yerde kilitli şekilde saklayınız.

4.ASLA SUYA VEYA SERT BİR YÜZEYE ATEŞ ETMEYİNİZ. Suya veya sert bir yüzeye ateş etmek; fişeğin beklenmedik şekilde yön değiştirmesine sebep olur ki; bu da kendinizin ve çevrenizdekilerin yaralanmasına neden olur.

5.ATEŞ ETMEDEN ÖNCE ALKOLLÜ İÇECEKLERDEN VEYA DÜŞÜNCE VE REFLEKSLERİ ZAYIFLATACAK İLAÇLARDAN KAÇININIZ. Alkollü iken veya refleksleri ve düşünceyi zayıflatacak ilaç aldıysanız silahı kullanmayınız. Bu ölümlere yol açabilir.

6.SİLAHINIZIN UYGUN BAKIMINI YAPINIZ. Silahınızı çantasında muhafaza edin böylece çalışan parçalarına pislik veya toz birikmesin. Acil durumlarda kullanmak gerekeceğinden her kullanımdan sonra paslanmayı, namlu hasarını ve pisliği önlemek için silahınızı kullanma kılavuzunu takip ederek temizleyiniz ve yağlayınız. Namluyu doldurmadan önce, namlunun tamamen temiz (kir, çamur, yağ, fişek ve fişek artıkları vs. gibi tıkanıklıklardan tamamen arındırılmış) olduğunu her zaman kontrol ediniz. Tıkanıklığa karşı ateş etmek namlunun şişmesine ve sizin veya yakınınızdakilerin yaralanmasına neden olabilir. Ateş ederken bilinmedik bir ses duyarsanız ateş etmeyi kesiniz, silahı emniyete alıp boşaltınız. Fişek yatağının ve namlunun içinde, hatalı veya uygun olmayan mühimmat nedeni ile muhtemel fişek sıkışması olmadığından emin olunuz.

7.UYGUN MÜHİMMAT KULLANINIZ. Yalnızca fabrika dolumu, sanayi özelliklerinde yeni üretilmiş mühimmat kullanınız. Kullandığınız her fişeğin silahın kalibresine ve tipine uygun olduğundan emin olunuz. MP5 mermisi kullanmayınız!

8.ATIŞ YAPARKEN HER ZAMAN KORUYUCU GÖZLÜK VE KULAKLIK TAKINIZ. Atıcı herhangi bir silahla ateş ederken her zaman darbeye dayanıklı atış gözlüğü, atıştan kaynaklanan duyma hasarını önlemek için ise kulaklık takmalıdır.

9.KURALLARA UYUNUZ! Ateşli silahların taşınması, kullanılması ve nakliyesi ile ilgili yerel ve genel kurallara riayet ediniz.

10.SİLAHIN EMNİYET ÖZELLİKLERİNİ ÇOK İYİ ÖĞRENİNİZ. Asla emniyet sisteminin tek başına kazaları önleyeceğine itimat etmeyiniz. Kullandığınız silahın emniyet özelliklerini bilmeniz ve kullanmanız zorunludur, ancak kazalar en iyi şekilde emniyet kurallarına ve ürün kılavuzunda tanımlanan güvenli kullanım prosedürleri uygulanarak önlenebilir. Kazalar her zaman temel emniyet kurallarına riayet edilmemiş olmasının bir neticesidir.

11.SİLAHINIZI, DAHA ÖNCE EMNİYET VE KULLANMA TALİMATINI OKUYUP İNCELEYEREK ÖĞRENMEMİŞ BİR KİMSEYE ASLA TESLİM ETMEYİNİZ.

12.SİLAHINIZI KONTROL DIŞI BİR YERDE BIRAKMAYINIZ. AKSİ TAKDİRDE KULLANMA YETKİSİ OLMAYAN HERHANGİ BİRİ SONUNDA SORUMLULUĞU SİZE YÜKLENMEK ÜZERE İNSANLARI TEHDİT EDEBİLİR, HASARA HATTA ÖLÜME YOL AÇABİLİR.

13.SİLAHINIZI KENDİNİZ VE BAŞKALARININ EMNİYETİ İÇİN DAİMA NAMLUSU BOŞ, EMNİYETE ALINMIŞ HALDE KILIFINDA VEYA ÇANTASINDA TAŞIYINIZ. SİLAHINIZI ve FİŞEKLERİNİZİ SERİN ve HAVADAR BİR YERDE BİRBİRİNDEN AYRI ŞEKİLDE KİLİTLİ OLARAK MUHAFAZA EDİNİZ.

14.NAMLU İÇERİSİNDE KALMIŞ FİŞEK ÇEKİRDEĞİNİ ASLA İKİNCİ BİR FİŞEK ATEŞLEYEREK ÇIKARMAYA ÇALIŞMAYINIZ.

15.BİR SİLAHI KULLANMADAN VE DOLDURMADAN ÖNCE ÇALIŞMA ŞEKLİNİ ÇOK İYİ BİLDİĞİNİZDEN EMİN OLUNUZ.

16.SİLAHIN TAMİRİNİ YALNIZCA YETKİLİ SERVİSLERDE YAPTIRINIZ.

17.SİLAHIN PARÇALARI ÜZERİNDE MEKANİK DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASI TEHLİKELİ VE YASAKTIR. BU ŞEKİLDE İŞLEM GÖRMÜŞ ÜRÜNLERİN GARANTİ KAPSAMI DIŞINDA KALACAĞI UNUTULMAMALIDIR.

18.SİLAHI KULLANAN KİŞİNİN DİĞER KİŞİLERDEN EN AZ 2M UZAKTA BULUNMASI GEREKMEKTEDİR.

19.BOŞA TETİK DÜŞÜRMEK SAKINCALIDIR.

 

KAYNAK : Silah İlanları

1.BAKIM ve TEMİZLEME KİTİ

Silahınızla birlikte verilen temizlik ve bakım kiti aşağıdakileri kapsar.

• Kıl Fırça

• Orlon Fırça

• Harbi

• Koruyucu Yağ

 

2.SİLAHIN BAKIMI ve TEMİZLENMESİ

Silah bakımı ve kullanımı hakkında iyi bir bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Tecrübeler, silahı çalıştırırken meydana gelen aksaklıkların çoğunun bakım yaparken yapılan hatalardan kaynaklandığını göstermiştir. Temizliğine, yağlanmasına ve korunmasına özel bir önem vermek şarttır. Bunlar silaha ihtiyacınız olduğu zaman doğru çalışıp çalışmayacağını belirler.

a. Silahı alınca kontrol ederek boş olduğundan emin olunuz.

b. Silahı ilk bakımda ağır ve yapışkan koruma maddelerinden tümüyle arındırınız.

c. Bütün barut artıklarının temizlendiğinden emin olunuz. Ulaşılması zor yerleri küçük fırça, bez ve toz çözücü sıvı yardımıyla temizleyiniz.

d. Temizlik için aşındırıcı veya metal objeler kullanmayınız.

e. Temizlik yaparken silahın bütün yüzeyini kontrol ediniz. Paslanma ve krom kaplamada soyulmalar olmadığından emin olunuz.

f. Harbi yardımıyla namlu ve silindir içini güzelce temizleyiniz.

g. Toz çözücüyle ıslatılmış bez kullanarak namluyu ve silindiri temizleyiniz. Bu işlemi temiz ve kuru bir bez kullanarak tekrarlayınız.

h. Silindiri, namluyu ve silahın bütün hareket eden parçalarını hafif yağlanmış bir bezle yağlayınız. Fazla yağı kuru bir bezle alınız.

i. Silahın düzgün çalıştığından emin olunuz.

j. Seri atışlardan sonra silahın genel temizliğini yapınız. Silahta biriken barut pisliğini toz çözücü sıvı yardımıyla temizleyiniz.

 

 

KAYNAK : Silah İlanları

Silahın ateşlemesindeki aksaklıklar veya çalışmasındaki bozukluklar; hatalı bakım veya hatalı fişek kullanımından kaynaklanmaktadır.

1 Kirlenmiş silindir ve namlu: Silahı boşaltınız ve temizleyiniz. Silahta birikmiş bulunan barut artıkları silahınızın düzgün çalışmasını engeller.

2 Tutuş hatası: Kullanım kılavuzuna bakınız.

3 Hatalı fişek: Silindirdeki fişekleri dışarı çıkartınız. Yeni fişekler ile atışa devam ediniz.

4 Hatalı tetik kullanımı: Tetiği çektikten sonra tamamen geriye salınız. Aksi taktirde mekanizma kurulmadığı için ikinci patlama gerçekleşmez.

5 Kapanmayan silindir: Fişek silindir içine oturmamış olabilir. Fişeklerin silindir içine oturduğundan emin olunuz.

6 Yağsız silah: Silahınızı kaliteli silah yağları ile ve gerektiği kadar yağlayınız. Fazla yağlama çabuk kirlenmeye neden olacaktır.

KAYNAK : Silah İlanları

GARANTİ ŞARTLARI (Örnektir)

1. Garanti Süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve 2 yıldır.

2. Malın bütün parçaları dâhil olmak üzere tamamı firmamızın kapsamındadır.

3. Malın garanti süresi içeresinde arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre, mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısından birisine bildirim tarihinden itibaren başlar.

4. Malın garanti süresi içerisinde, gerek malzeme ve işçilik, gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde, işçilik masrafı, değişilen parça bedeli ya da herhangi bir ad altında hiç bir ücret talep etmeksizin tamiri yapılacaktır.

5. Malın; - Teslim tarihinden itibaren garanti süresi içinde kalmak kaydıyla 1 yıl içerisinde, aynı arızayı en az 4’den fazla tekrarlaması veya farklı arızaların 6’dan fazla ortaya çıkması sonucu, maldan yararlanamamanın süreklilik kazanması, -Tamiri için gerekli azami sürenin aşılması, - Servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırayla satıcı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısından birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi durumlarında, resmi kurumlardan mamulün değiştirilmesinde bir sakınca olmadığına ilişkin izin alınmak kaydıyla, ücretsiz olarak değiştirme işlemi yapılacaktır.

6. Malın kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan arızalar garanti kapsamı dışındadır.

7. Garanti süresi içerisinde, servis istasyonları tarafından yapılmasının zorunlu olduğu, imalatçı veya ithalatçı tarafından şart koşulan periyodik bakımlarda; verilen hizmet karşılığı tüketiciden işçilik veya benzeri bir ücreti talep edilmez.

8. Garanti Belgesi ile ilgili olarak çıkabilecek sorunlar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne başvurulur.

9. Bu garanti Belgesi’nin kullanılmasına 4077 sayılı kanun ve bu Kanun’a dayanarak yürürlüğe konulan ilgili yönetmelik gereğince Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından izin verilmiştir.

10. Garanti Belgesi düzenlenerek tüketiciye verilme sorumluluğu tüketicinin malı satın aldığı satıcı, bayii, acente, ya da temsilciliklere aittir

KAYNAK : Silah İlanları

1. Silah ruhsatı almak için nereye müracaat etmeliyim? 

BULUNDURMA, KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA, EMEKLİ KAMU GÖREVLİSİ TAŞIMA, MESLEK MENSUBU (Kuyumcu, Müteahhit, Arıcı vb.) TAŞIMA, CAN GÜVENLİĞİ TAŞIMA,YİVLİ AV TÜFEĞİ TAŞIMA ve BULUNDURMA Ruhsat müracaatlarınızı; İkamet (ev) adresiniz Sivas Merkez ise Emniyet Müdürlüğü Ruhsat İşlemleri Şube Müdürlüğüne, Jandarma bölgesi ise Jandarma Komutanlığına yapmalısınız. (İlimizde, İlçelerde sadece Av Tüfeği ruhsatı verilmektedir.)

 

2. Yivsiz av tüfeği almak için nereye müracaat etmeliyim?

İkamet ettiğiniz YER(ev adresiniz) Polis bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Emniyet Müdürlüğüne, Jandarma bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelisiniz.

 

3. Ruhsatlı silahım için mermi almak istiyorum nereye ne şekilde müracaat edebilir, kaç mermi alabilirim?

Mermi talebiniz hususunda yazacağınız dilekçenizin ekine ruhsat fotokopinizi de ekleyerek silah ruhsatını aldığınız birime müracaat ettiğiniz takdirde, 200 adet mermi alabilmeniz için size mermi satın alma belgesi tanzim edilir. Bu belge ile MKEK"den ya da MKEK ile anlaşmalı bayilerden mermi satın alabilirsiniz.

 

4. Başka bir şahsa ait taşıma ruhsatlı silahı aldığım takdirde bu silah benim adıma da taşıma ruhsatlı olur mu ?

Böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak silah taşıma şartlarına haiz iseniz (örneğin, kuyumcu, akaryakıt istasyonu sahibi, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli v.b.) aldığınız bu silah sizin adınıza taşıma ruhsatlı olarak verilebilir. Aksi takdirde engel durumunuz yok ise bulundurma ruhsatı alabilirsiniz.

 

5. Yeni bir silah almak için ne yapmam gerekiyor. Birden fazla Silah alabilir miyim ?. Bir yılda en çok kaç silah alabilirim?

Yeni bir silah alabilmek için web sayfamızı inceleyip alacağınız silah türü ve ikamet adresinize göre müracaat edeceğiniz birimi belirleyip web sayfamızda belirtilen belgeleri hazırlayarak ilgili birime müracaat edebilirsiniz. Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

 

6. Silahımı hibe yoluyla başka birine devretmek istiyorum. Ne yapmalıyım.?

Silahınızı hibe alacak kişinin ilgili birime müracaat ederek dosya açtırması gerekiyor. Karşılıklı hibe dilekçesi yazılıp, silahınızı devir alacak şahsın yapılan tahkikat ve dosya incelemesi sonucu silah ruhsatı alması uygun ise Valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden devir yapmak sizin bu silah üzerindeki sorumluluğunuzu sona erdirmez. Mutlaka işlemi yapan birim tarafından bu silahın devir alan kişi adına ruhsata bağlanması gereklidir. Elinde o silaha ait ruhsatı olmayan şahsa silahınızı teslim etmeniz kanunen suçtur.

 

7. Arkadaşıma ait silahı devir alarak adıma ruhsat almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İlgili birime müracaat ederek adınıza dosya açtırmanız gerekir. Karşılıklı hibe dilekçesi yazıp hakkınızda yapılan tahkikat ve dosya incelenmesi sonucu silah ruhsatı almanızda herhangi bir engel yok ise valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden almış olduğunuz noter devir/hibe belgesini ilgili birime götürerek dosyanıza eklettikten sonra ruhsat kartınız yazılarak bizzat tarafınıza teslim edilir.

 

8. Babam vefat etti, silahı vardı.Ben bu silahı devir almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İkamet adresinize göre başvurmanız gereken birime veraset ilamı ve babanıza ait ruhsat fotokopisi ile müracaat ederek dosya açtırmalısınız. Yapılan tahkikat ve dosya incelemesinde silah ruhsatı almanıza engel bir durum yok ise müracaat ettiğiniz birimden alacağınız noter yazısı ile birlikte diğer varisler notere müracaat ederek silah üzerindeki haklarından senin lehine vazgeçtiklerine dair noterden aldığın feragatnameyi alıp ruhsatı verecek birime götürmelisin. Dosyanın valilikçe onaylanmasını müteakip ruhsatınızı çıkartıp o silahı teslim alabilirsiniz.

 

9. Silahım var ve bunu devlete hibe etmek istiyorum. Bunun için neler yapmalıyım?

Ruhsatınızı Ankara Emniyet Müdürlüğü Ruhsat Tebligat İşlemler Şube müdürlüğümüzden çıkartmış iseniz ve Anakarada ikamet ediyorsanız şubemize şahsen müracaatınız halinde silahınızı Emniyet Genel Müdürlüğü adına hibe alabiliriz. Bunun için, eğer silahınız bulundurma ruhsatlı veya taşıma süresi geçmiş ise önceden gelip yol belgesi alarak silahınızı Ruhsat Tebligat İşlemler şubemize getirmelisiniz.

 

10. Adıma kayıtlı ruhsatlı silahım var. Ruhsatımın bitmesine de üç yıl var. Bu silahımı devlete hibe etsem ve yeni bir silah almak istesem yeni silah için yeniden harç yatırmak zorunda mıyım?

Yeni alacağınız her silah için ruhsat türüne uygun harç ödemek zorundasınız.

 

11. Yivli veya yivsiz av tüfeği alıp ava gitmek istiyorum ne yapmalıyım?

Internet sayfamızda bulunan Yivsiz Av Tüfekleri bölümü(bilgi sayfaları/işlemleriniz/silah ruhsat işlemleri/ Yivsiz Av Tüfekleri) ile Yivli Av Tüfeği taşıma bölümünü(bilgi sayfaları/işlemleriniz/silah ruhsat işlemleri/ Taşıma/Yivli av tüfeği taşıma ) incelemelisiniz.Yivli av tüfeği bulundurma müracaatı ile bulundurma (bilgi sayfaları/işlemleriniz/silah ruhsat işlemleri/ bulundurma) silah müracaat işlemleri aynıdır.

 

12. Sık sık yurt dışına çıkıyorum. Yurt dışından silah satın alabilir miyim ? Eğer alabiliyorsam bu silahı yurda getirmek için ne gibi işlemler yapmam gerekir.

Yurtdışından sadece dış temsilciliklerimizde çalışan dışişleri personeli ile askeri, güvenlik ataşesi, güvenlik görevlileri bir defaya mahsus olmak üzere silah getirebilirler. İlgili işlemler İçişleri Bakanlığınca yapılır. Bunun dışında şahısların yurtdışından silah alıp getirmesi mümkün değildir.

 

13. Memur olarak çalışıyorum. Kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı alabilir miyim ?

Kimlerin kamu görevlisi taşıma ruhsatı alabileceği web sayfamızda açıkça belirtilmiştir. Lütfen İnternet sayfamızda bulunan taşıma bölümünü inceleyiniz.(bilgi sayfaları/işlemleriniz/silah ruhsat işlemleri/ taşıma/kamu görevlisi taşıma)

 

14. Bir harçla birden fazla silah bulundurma ya da taşıma ruhsatı alabilir miyim? İthal silahlarla yerli silahların harçları arasında fark var mı?

Her silah için ayrı harç bedeli alındığından, bir silah için ödenen harç bedeli diğer silahlar için geçerli değildir. Taşıma ve bulundurma ruhsatlı silahlardan alınacak harç bedeli her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir. Bu nedenle yerli ve yabancı silahlardan alınan harç bedellerinde herhangi bir fark bulunmamaktadır.

 

15. Yeni bir silah aldığımızda silahımıza kaç gün içersinde ruhsat almak zorundayız?

Fatura tarihinden itibaren 60 gün içinde silah ruhsatı almak zorundasınız.

 

16. Geçen yıl ruhsat için başvuruda bulunmuştum. İşlemlerim sürüncemede kaldı. Geldiğimde işlemlerim kaldığı yerden başlar mı ?

Silah ruhsatı için hazırladığınız evrakların geçerlilik süresi 6 Aydır. İdareden kaynaklanan gecikmeler dahil değildir ve 1 yıl geçerlidir.

 

17. Ruhsatlı silahım vardı ve süresi sona erdi. Tarafıma ruhsatımı yeniletmem hususunda tebligat yapıldı ve halen 6 aylık süre dolmadı ne yapmam gerekir.

Silahınızın ruhsat süresini uzatmak için 6 aylık süreyi geçirmeden ilgili birime müracaat etmelisiniz. Aksi halde ruhsatınız valilik onayı ile iptal edilecek, silahınızı devretmek zorunda kalacak ve devretmiş olduğunuz bu silaha adınıza bir daha ruhsat çıkartamayacaksınız.

 

18. Ruhsatlı silahım vardı ve süresi sona erdi. Tarafıma ruhsatımı yeniletmem hususunda tebligat yapıldı ve tebligat tarihinden itibaren 6 aydan fazla süre geçti ne yapmalıyım? Aynı silaha ben tekrar ruhsat alabilir miyim? Ya da başka bir ruhsatlı silah alabilir miyim?

Ruhsatınız ruhsatı veren birim tarafından valilik onayı alınarak iptal edilerek silahınız ilgili birimce geçici olarak teslim alınacaktır. Söz konusu silahınızı ruhsat almasında sakınca bulunmayan birine hibe yoluyla devredebilir ya da Emniyet Genel Müdürlüğüne şartsız ve bedelsiz hibe etmek şartıyla Ruhsat İşlemleri Şube Müdürlüğümüze teslim edebilirsiniz. Ruhsatı iptal edilerek devir için emanete alınan silah hiçbir şekilde aynı şahıs adına ruhsata bağlanmaz. Başka bir silah alıp ruhsat çıkarabilirsiniz.

 

19. Taşıma ruhsatlı silahımı her yerde ve her zaman taşıyabilir miyim?

Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı,nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.

 

20. Bir ay kadar önce silah ruhsatı almak için başvuruda bulundum. Şimdi ikinci kez başvuru yapsam daha önce vermiş olduğum evrakları kullanma imkanım var mı ?

Daha önceki müracaatınızda ibraz ettiğiniz belgeleri kullanmanız mümkün değil. Ancak müracaatınızda kullanılan doktor raporu 6 ay geçmemişse kullanılabilir.Diğer evraklarınızı yeniden çıkarmanız gerekmektedir.

 

21. Silah taşıma hakkını veren durumum ortadan kalktı. .(Kuyumculuk yapıyordum bıraktım, şirketteki ortaklık ve görevlerimden ayrıldım vb.) Fakat mevcut taşıma ruhsatımın süresi bitmedi. Bildirimde bulunmam gerekir mi bulunmazsam ne olur?

Ruhsatınızın süresi devam ediyor olsa da, ruhsatınızın veriliş nedeni olan meşguliyetinizin sona ermesi halinde durumu ruhsatı veren makama 6 ay içersinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve 6 ay içersinde silahınızın devri yaptırılır. 6 ay içersinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz.

 

22. Bana silah taşıma hakkı veren kamu görevim(Denetim elemanı idim ayrıldım veya emekli oldum.) sona erdi veya harçsız silah taşıma hakkı veren görevim sona erdi.(Muhtarlığım veya belediye başkanlığım bitti.) Ne yapmalıyım? Yapmazsam ne olur?

Ruhsatınızın veriliş nedeni olan kamu görevinizin sona ermesi halinde durumu ruhsatı veren makama 6 ay içersinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve . 6 ay içersinde silahınızın devri yapılır. 6 ay içersinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz.

 

23. Görevimin devamı süresince kamu görevlisi taşıma ruhsatım var. 5 yıl sonra ruhsatımı yeniletmem gerekir mi? Yoksa görevimin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmem yeterli olur mu?

Her beş yılda bir kamu görevinizin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmeniz halinde ruhsatınızın süresi kamu göreviniz devam ettiği sürece geçerlidir.

 

24. Yurt dışında işçi olarak çalışıyorum. Yaz mevsiminde izne geliyorum. Türkiye,deki evimde bulundurmak üzere silah satın alarak ruhsat alabilir miyim ?

Yurt dışında çalışan ve belirli aylarda senelik izne gelen vatandaşlarımızın, yurt içinde belirtmiş olduğu adreste fiilen ve bizzat ikamet etmediklerinden, silahlarını muhafaza etmelerinin mümkün olmaması ve silah ruhsatının şahsi sorumluluk gerektirmesi nedeniyle kendilerine silah satın aldırılarak adlarına ruhsat verilmesi mümkün değildir.

 

25. Silah taşıma ruhsatımın süresi bitti. Henüz yeniletmedim. Bu süre içersinde silahımı taşıyabilir miyim?

Ruhsatınızın arka kısmında taşıma izninizin sürenin bittiği tarih yazmaktadır. Bu tarihten itibaren silahınızı taşımanız halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet (ruhsatsız silah taşımak) suçunu işlemiş olursunuz. Bu silahınızı ikamet adresinizde bulundurmalısınız.

 

26. Noter tarafından düzenlen vekaletname ile silahların devir işlemleri yapılabilir mi?

Silah devir veya hibe işlemlerinin hem hukuki hem de idari bir yönü bulunmaktadır. Bu işlemin hukuki yönü noterlere, idari yönü de valiliklere aittir. Bu nedenle silah devralacak şahsın durumunun Yönetmeliğin ilgili maddelerine uygun olduğunun tespiti halinde noter kanalıyla devir veya hibe sözleşmesi yapılabilir.Ancak, Noterlerce düzenlenmiş vekalet akdi, başkasının silahını satma veya hibe etme iş ve işlemlerini (gerekli müracaatın yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması gibi) yapmasına yetki vermektedir. Ancak, vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli silahı taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tespit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmaları 6136 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu gibi vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki vermesi mümkün değildir.

 

27. Silahım arızalandı ve tamir ettirmem gerekiyor Silahımla atış yapmak istiyorum. Bunun için ayrıca bir izne ihtiyaç var mı ?

Silahınız Bulundurma ruhsatlı ise öncelikle ruhsatı aldığınız birime dilekçe ile müracaat edip yol belgesi alınmalıdır. Bu yol belgesi ile silahınızı tamir ettireceğiniz yada atış yapacağınız yere götürebilirsiniz.

 

28. Bulundurma ruhsatlı tabancam var. Tatile gidiyorum. Yanımda götürebilirmiyim?

Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.

 

29. Silah alıp arabamda bulundurmak istiyorum ? Böyle bir şey mümkün mü ?

Bulundurma ruhsatlı silahınızı ancak ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Silahın arabada bulundurması diye bir şey söz konusu değildir.

 

30. Bulundurma ruhsatlı silahım var. İkamet adresimi değiştireceğim ya da başka bir ile taşınacağım izin almam gerekiyor mu ?

Bulundurma ruhsatlı silahınız var ve daimi ikametinizi değiştirmek veya bu silahınızı bulundurduğunuz işyeri adresinden başka bir adrese sürekli bulundurmak üzere nakletmek istiyorsanız ruhsatı aldığınız birime dilekçe ile müracaat ederek silahınızı nakletmek için yol belgesi almalısınız. Aksi halde hakkınızda bulundurma ruhsatlı silahı taşımaktan işlem yapılarak silahınız müsadere edilir.

 

31. Ateşleyici belgesi almak istiyorum. Neler yapmam gerekli ?

Valiliğe vereceğiniz dilekçeye ek olarak doktor raporu , adli sicil belgesi, mezun olunan okuldan alınmış diplomanın bir adet fotokopisi ve aslı, 4 adet fotoğraf ve Emniyet Müdürlüğü Ruhsat İşlemler Şubemizde dolduracağınız müracaat formu ile başvurunuz kabul edilir. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğünün yapacağı sınavda başarılı olursanız ateşleyici belgesi alabilirsiniz.

 

32. Kuru sıkı tabanca almak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Kuru sıkı tabanca için ruhsat almam gerekir mi?

Eğer 18 yaşını tamamladıysanız, av bayilerinden nüfus ve Adli Sicil Kaydı belgesi ile kuru sıkı tabanca almanız mümkündür. Kuru sıkı tabancalar 6136 Sayılı Kanun kapsamına girmediğinden ruhsat almanız mümkün değildir. Ancak alınan kuru sıkı tabanca ve faturası ile birlikte ikamet edilen İl veya ilçe Emniyet Müdürlük veya Amirliklerine müracaat edilerek kayıt altında aldırılması zorunludur.

 

33. Kuru sıkı tabanca ile ateş etmem ya da suçta kullanmam durumunda ne ceza alırım.

Kuru sıkı tabanca ile ateş etmeniz ya da suçta kullanmanız durumunda Türk Ceza Kanunu Hükümlerine göre bu suçu gerçek silahla işlemiş gibi cezalandırılırsınız.

 

34. Antika silah nedir nasıl belirlenir ruhsata nasıl bağlatılır?

Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah, bıçak ve kılıç gibi aletler antika silahtır. Bu tür silahların antika olup olmadığı Kriminal Polis laboratuarlarından alınacak ekspertiz raporu sonucunda belirlenir.

Bu kapsama girebilecek silahınız var ise dilekçe ile müracaat etmeniz halinde, aldırılacak ekspertiz raporu sonucunda silahınızın antika olduğu tespit edilirse adınıza bulundurma ruhsatı verilir. Alınan ekspertiz raporu sonucu antika olmadığı anlaşılan silahlar için adli işlem yapılır ve silah müsadere edilir. Bir defa yaptıracağınız bulundurma işlemi ile bu silahları ev adresinizde sürekli bulundurabilirsiniz. Bu silahlar için taşıma ruhsatı düzenlenmez.

 

35. Armağan silahlar devredilebilir mi nasıl ruhsata bağlanır?

Armağan silahların her ne şekilde olursa olsun başkasına devri yapılamaz. Ancak, ruhsat sahibinin vefatı veya silah ruhsatı almasına engel hali bulunması durumunda varislerinden biri adına ruhsata bağlanabilir.

Armağan silahlar, armağan eden yetkili makamca imzalanmış, başlıklı ve üzerinde işlem tarih ve sayısı belirtilmiş, armağan edilen kişinin kimliğini ve silahın marka, model, çap ve seri numarasını tanımlar bir şekilde düzenlenmiş belge ile birlikte İçişleri Bakanlığına müracaat edilmesi halinde, Bakanlıkça incelenip kayda alındıktan sonra, belge düzenlenip ilgili Valiliğe gönderilmesi halinde ruhsata bağlanabilir. Engel hali yok ise armağan edilen kişinin durumuna göre bu silahlar için taşıma yada bulundurma ruhsatı tanzim edilebilir.

 

36. Şirket ortakları olarak demirbaş tabanca alabilir miyiz ?

Şirket ortakları demirbaş silah alamaz. Şirketin sorumlu ortaklarından iki kişi web sayfamızda(bilgi sayfaları/işlemleriniz/silah ruhsat işlemleri/taşıma/50 sigortalı işçi ) belirtildiği şekilde ilgili birime müracaat etmesi durumunda taşıma ruhsatı alabilir.

 

37. Fabrikamızda görevli bekçilere demirbaş tabanca ruhsatı almak istiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?

Fabrikanızın bulunduğu yerin bağlı olduğu silah ruhsatı veren birime müracaat ederek eğer fabrikada en az 50 sigortalı işçi çalışıyorsa; fabrikada görevli bekçiler, veznedarlar, mutemetler adına demirbaş silah için başvuru yapabilirsiniz.Başvuru için;

- Noter tasdikli yönetim kurulu kararı

-Noter tasdikli imza sirküleri

-Kuruluş ve en son değişiklikleri gösteren ticaret sicil gazetesi aslı ve noter tasdikli fotokopileri

-Şirket dilekçesi

-İşyerinin SSK kart fotokopisi

-Görev belgeleri

-Nüfus cüzdanı aslı veya T.C.Numarası

-Doktor raporları (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden alınacak Heyet Raporu)

-Adli sicil belgeleri

-Sigorta kart belgeleri

-3 adet resim

 

38. Demirbaşımıza kayıtlı bir adet tabanca var. Bu tabanca için görevli olan üç bekçimiz adına ruhsat çıkarabilir miyiz ?

Bir demirbaş silah birden fazla kişi adına ruhsat çıkartılabilir.

 

39. Demirbaş tabancayı evimize götürebilir miyiz ?

Demirbaş silahlar iş yerinde ve iş başında taşınması şartıyla ruhsata bağlanmaktadır. Bu silahı evinize ya da görevli olmadığınız esnada iş yeri dışına çıkarmanız halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet suçunu işlemiş olursunuz.

 

KAYNAK : Silah İlanları

Eğer ikametgahınız polis bölgesinde ise ilçe emniyet müdürlüklerine, jandarma bölgesinde ise ilçe jandarma komutanlıklarına müracaatta bulunup adınıza dosya açtırmanız gerekmektedir.Karşılıklı hibe dilekçesi yazıp hakkınızda yapılan tahkikat ve dosya incelenmesi sonucu silah ruhsatı almanızda herhangi bir engel yok ise valilik/Kaymakamlık Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden almış olduğunuz noter devir/hibe belgesini ilgili birime götürerek dosyanıza eklettikten sonra ruhsat kartınız yazılarak bizzat tarafınıza teslim edilir.

Silah Bulundurma Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler

- Nüfus cüzdanı aslı ve sureti,
- Sabıka kayıt belgesi,
- Devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu,
- İkametgah belgesi,
- İkamet edilen ilin valiliğine hitaben dilekçe,
- Son 1 yıl içinde çekilmiş 5 Adet vesikalık fotoğraf,
- 1 adet yarım kapaklı karton dosya,
- Silah ruhsat istek formu,( ruhsat için başvurulan yerlerden temin edilebilir) 
- Eğer silah işyerinde bulundurulacak ise, yukardaki belgelere ek olarak işyeri ruhsatı ile ortaklık veya şirket sözkonusu ise yetkili kurul kararı veya muvafakat istenir.
- Parmak izi kayıt formu mevcut değilse parmak izi kayıt formu,


Silah Taşıma Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler

- Nüfus cüzdanı aslı ve sureti,
- Sabıka kayıt belgesi,
- Devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu,
- İkametgah belgesi,
- İkamet edilen ilin valiliğine hitaben dilekçe,
- 1 adet yarım kapaklı karton dosya,
- Son 1 yıl içinde çekilmiş 5 Adet vesikalık fotoğraf,
- Silah ruhsat istek formu,( ruhsat için başvurulan yerlerden temin edilebilir)
- Meslek Mensubları ve Kamu Görevlileri içinse yukardaki belgelere ek olarak söz konusu görevleriyle ilgili belgeler.
- Can güvenliği tehditi varsa bununla ilgili belge,
- Eğer silah devir alınacak ise silaha ait ruhsat fotokopisi ve karşılıklı yazılmış olan devir dilekçeleri,
- Parmak izi kayıt formu mevcut değilse parmak izi kayıt formu,


Silah Ruhsatı Almaya Engel Haller

1. 21 yaşını bitirmemiş olmak,
2. Fiziki ve psikolojik yönden engel hali bulunmak,
3. Ateşli silahla veya 6136 sayılı kanunda yazılı kesici delici aletlerle islenen suçlardan hükümlü bulunmak,
4. Ruhsatlı silahıyla suç islemek veya ruhsatlı silahının muhafazasındaki ihmal ve kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç islenmesine (intihar vb.) neden olmak veya ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına vermekten mahkum olmak,
5. Meskun mahalde silah atmak veya silah taşınması yasak olan yerlerde silah taşımak,
6. Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olmak, yüz kızartıcı suçlarla her türlü kaçakçılık kara para aklama, hayali ihracat, elektronik alet ve cihazlarla islenen suçlar, resmi ihale ve alim-satımlara fesat karıştırmak veya Devletin şahsiyetine karşı islenen suçlardan birinden hüküm giymiş olmak,
7. Ayni veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır para cezasına mahkum olmak,
8. Uyuşturucu ve piskotrop maddelerle ilgili bir suçtan mahkum olmak,
9. Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmemek,
10. Orman Kanununa muhalefet suçundan dolayı 6 aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olmak.

KAYNAK : Silah İlanları

--- Yivsiz Tüfek taşımak yada bulundurmak istiyorsanız Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi almak zorundasınız. Bu ruhsatname İlimizde İlçe Kaymakamları tarafından verilmektedir.

--- Yivsiz Tüfek Ruhsatnameleri verildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl geçerlidir.

--- Yivsiz Tüfek Ruhsatnameleri şahsa mahsustur. Bunlarda sahibinin T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, yaşı, tabiiyeti, işi, ikametgahı ve verildiği tarih gösterilir.

--- Yivsiz Tüfek taşıyan herkes Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesini yanında taşımaya ve istenildiği zaman ilgili memurlara göstermeye mecburdur.

--- Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesine kayıtlı olmayan yivsiz av tüfekleri ruhsatsız silah sayılmakta, taşıyanlar hakkında adli ve idari işlem yapılmaktadır.

--- Avlanabilmek için İl Çevre Orman Müdürlüğünden o yılın harcını yatırmak kaydı ile avlanma pulu alınması gerekmektedir.

 

YİVSİZ TÜFEK RUHSATNAMESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Dilekçe, (İkamet edilen İlçe Kaymakamlıklarına hitaben yazılacaktır)

Dört adet vesikalık fotoğraf ,

 

Nüfus cüzdan fotokopisi ,

 

Savcılıktan Adli Sicil ve Arşiv kaydı, (Silah Ruhsatı İçin ibaresi bulunacaktır)

Aile Hekimliğinden sağlık raporu,

1 Adet karton dosya (yarım kapak telli dosya)

 

 

Tüm bu işlemler tam ve eksiksiz yapılıp ve hepsinin olumlu sonuçla neticelenmesi durumunda ruhsat tanzim edilir.

YİVSİZ TÜFEK RUHSATNAMESİ ALMAYI ENGELLEYEN HALLER:

(2521 Sayılı Kanunun Uygulanmasını gösteren yönetmeliğin 14.maddesi)

a) Ateşli silahlarla işlenen cürümlerden hükümlü bulunmak.

b) Av suçları da dahil ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmal ve/veya kusuru neticesi başkaları tarafından suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olmaktan mahkum olmak.

c) Haklarında Türk Ceza Kanununun 119 uncu maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskun mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkum olmak.

d) Ateşli silahla işlenenler ile taksirli suçlar hariç, değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olmak.

e) Ateşli silahla işlenenler ile taksirli suçlar hariç, iki yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri amaçlarla yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik etme suçlarından birinden hüküm giymiş olmak.

f) 2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair kanun hükümlerine aykırı fiillerdin dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olmak.

g) 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12,13,14 ve 15 inci maddelerinde belirtilen suçlardan dolayı altı aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı yasak aletlerden birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olmak.

h) Uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme, alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursu olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olmak.

I) Kısıtlı olmak ve kamu hizmetinden yasaklı bulunmak.

i) Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları bulunmak.

j) 18 yaşını bitirmemiş olmak.

KAYNAK : Silah İlanları

·Can Güvenliği; Yapılacak tahkikat sonucu, ikametgah olunan bölgenin VALİ’sinin takdirine göre verilmektedir.

 

·Fahri temsilciler: Dış İşleri Bakanlığı'nın görevle ilgili resmi yazısı istenir

 

·Basın Mensupları: Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün resmi yazısı, sarı basın kartı fotokopisi istenir

 

·Kuyumcu ve Sarraflar: Vergi dairesi, Ticaret odası yazıları ile varsa ortakların feragat nameleri istenir

 

·Patlayıcı maddeleri satın alma ve satış ruhsatı, patlayıcı madde deposu, yivsiz av tüfeği imalathanesi ve ruhsatlı silah tamirhanesi sahipleri;

ilgili ruhsat ve vergi dairesi yazıları istenir.

 

·Banka Müdürleri: Yetkili birim amiri tarafından imzalanmış görev belgesi istenir.

 

·Pilotlar: Kurum yazısı ve pilotluk lisans fotokopisi istenir

 

·Yıllık satış tutarı (ciro): 2016 YILI CİRO TAŞIMA RUHSATI İÇİN; 2015 cirosu 9.900 milyar TL (*Henüz ilan edilmemiştir) olmalıdır.

Mükellefiyeti ve yıllık satış tutarı, kar zarar bilanço ve CİRO kayıtlarını içeren vergi dairesi yazısı, Ticaret sicil gazetesinin ilgili nüshaları, Sanayi ve Ticaret Odasından kayıt belgesi, Ortaklar ile ilgili evraklar istenir

("KOLLEKTİF ŞİRKETLER” İLE " ADİ KOMANDİT ŞİRKETLER” kapsam dışındadırlar.)

 

·Arazi sahipleri: Vergi dairesi yazısı, Toprak miktarını gösterir tapu müdürlüğü yazısı, Ziraat odasından veya tarım il/ilçe müdürlüğünden alınacak üretici belgesi istenir

 

·Sürü sahipleri: 150 Adet 2 yaşını doldurmuş büyük baş veya 750 Küçükbaş Hayvan sayısını gösterir Tarım il/ilçe müdürlüğü/vergi dairesi yazısı istenir

 

·Müteahhitler: İş deneyim (iş bitirme/iş durum) belgesi, Varsa ortakların feragat namesi istenir.

 

·Akaryakıt istasyonu sahipleri: Kurum ile yapılan sözleşme fotokopisi, İş yeri ruhsat fotokopisi, Vergi dairesi yazısı, Varsa ortaklar ile ilgili belgeler istenir.

 

·Akaryakıt istasyonu sahipleri adına akaryakıt satışı yapanlar: İş sahibinin yazılı müracaatı, Kurum ile yapılan sözleşme fotokopisi, iş yeri ruhsat fotokopisi, Vergi dairesi yazısı, Çalışanın sigorta primlerinin ödendiğine dair SGK yazısı istenir

 

·Sigortalı olarak en az 50 işçi çalıştıranlar: Vergi dairesi yazısı, Çalıştırılan işçi sayısını ve primlerin ödendiğine dair SGK yazısı, Ortaklık veya şirket söz konusu ise ilgili evraklar istenir

 

·Poligon sahipleri: İşletme ruhsatı fotokopisi, Vergi dairesi yazısı, Ortaklık veya şirket söz konusu ise ilgili evraklar istenir

 

·Müze ve anıtları koruyan bekçiler: Kişi/kurumun yazılı müracaatı, Eski eserler ve tarihi anıtların tapu kayıt belgeleri, Bekçilerin primlerin ödendiğine dair SGK yazısı,

 

·ARICILIK yapanlar: Ziraat odalarından veya il/ilçe tarım müdürlüklerinden alınacak çiftçi belgesi, Kovan adedini belirten il/ilçe tarım müdürlüğünün yazısı, 100 Adet fenni kovan, 2000 Kg bal satıldığına dair müstahsil makbuzu (müracaat tarihi itibarıyla 1 yıllık olmasına dikkat edilecek), Arıcılığın meskûn yerler dışında gezginci olarak ve bilfiil yapıldığına dair il/ilçe tarım müdürlüğünün yazısı istenir

 

·Patlayıcı madde depolarının korunması ile görevli bekçiler: Vergi dairesi yazısı, Oda kayıt belgesi, İş sahibinin yazılı müracaatı, Depo izin belgesi fotokopisi, Sigorta primlerinin ödendiğine dair SGK yazısı,

 

·Asli memur statüsünü kazanmış olup ihraç ve benzeri sebepler dışında tamamen kendi isteği ile kurumlarından ayrılanlar: Ayrılış şeklini belirten kurum yazısı,

 

·Dövize ilişkin işlem yapanlar: Banka ve Kambiyo Genel müdürlüğünün izin belgesi fotokopisi, Oda kayıt belgesi, Vergi dairesi yazısı, işyeri ruhsat fotokopisi,

 

·Avukatlar: Bağlı oldukları barodan üyelik yazısı,

 

 

·Noterler: Noterlik belgesi fotokopisi, Vergi dairesi yazısı,

 

·Oda, birlik, federasyon ve konfederasyonların yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile meclis üyeleri: Bağlı olunan oda, birlik, federasyon, konfederasyonun görev yazısı ve Görevle ilgili seçim tutanağı,

 

·En az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı yapmış olanlar: Valilik veya kaymakamlıktan alınacak görev belgesi, İl/ilçe seçim kurulu yazısı,

 

 

·En az bir dönem belediye başkanlığı veya il genel meclis üyeliği yapmış olanlar: Valilik veya kaymakamlıktan alınacak görev belgesi, İl/ilçe seçim kurulu yazısı istenir

KAYNAK : Silah İlanları

Madde 16- (Değişik:02/04/1997-97/9510 K.)

(Değişik birinci cümle:25/10/2000 2000/1550 9.Md) Kanunun 7 nci maddesinin (1) numaralı bendinde sayılanlar hariç Aşağıda belirtilen hallerden birine giren kimselere hiçbir şekilde ateşli silah ve mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez, verilmiş ruhsatlar iptal edilir.

 

 

a) Ateşli silahla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar,

 

 

b)(Değişik:25/10/2000 2000/1550 9.Md) Ruhsatlı silahıyla suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmal ve kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesineveya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesineneden olanlar,

 

 

c)Haklarında Türk Ceza Kanununun 119 uncu maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskun bir mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkum olanlar,

 

 

d)Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla her türlü kaçakçılık, kara para aklama, hayali ihracat, elektronik alet ve cihazlarla işlenen suçlar, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar, (6831 sayılı Orman Kanununun 108. Maddesinden yargılanıp hüküm giyenler bu bent kapsamında değerlendirilir.)

 

 

e)(Değişik:13.06.2002/24784) Taksirle veya basın yoluyla işlenenler hariç değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,

 

 

f)Uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme, alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olanlar,

 

 

g)Ruhsatlı silahını geçici de olsa başkalarına verdikleri için hüküm giyenler,

 

 

h)( Danıştay 10.Dairesinin 27.03.2003 tarih ve Esas No:2001/2044 Karar No:2003/1135 sayılı kararı ile (h) bendinin iptaline karar verilmiştir.)

 

 

ı)Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı silahlardan birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,

 (Kama, hançer, saldırma, şişli baston,sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura,  süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı,boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletler) 

 

 

i)Ruhsatların veriliş nedenleri ortadan kalktığı halde durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmeyen ruhsat sahipleri,

 

 

j)Kanunun Ek 1 inci maddesinde belirtilen ateşli silah taşınması yasak yerlerde silah taşıyanlar,

 

 

k)Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü demirbaşına kayıtlı silahları amacı dışında kullananlar,

 

 

l) (Değişik:25/10/2000 2000/1550 9.Md) Mahkeme kararı ile ya da haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden tart veya ihraç edilenler, rütbesinin geri alınmasına hükmolunanlar ile 926 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin (c) bendi, 3269 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 3466 sayılı kanunun 15 inci maddesi uyarınca disiplinsizlik veya ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabi tutulanlar, 3269 sayılı Kanunun 12 nci maddesi uyarınca başarısız görülenler ile 3466 sayılı Kanunun 13 ve 16 ncı maddeleri uyarınca ilişikleri kesilenler veya 1402 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereğince emekli edilenler ile disiplin kurulları veya mahkeme kararıyla meslekten veya devlet memurluğundan çıkarılanlar ya da haklarında verilen mahkumiyet kararı sonucu memuriyetle ilişiği kesilenler veya sicilen ya da 1402 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereğince emekli edilenler,

 

 

m)Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılar,

 

 

n)Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar,

 

 

o)21 yaşını bitirmemiş olanlar.

(Değişik: 02.12.1999 99/13749 10.Md) Yukarıdaki fıkranın (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h), (ı) ve (i) bentleri kapsamına girenler, affa uğramış olsalar veya mahkumiyetleri bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalksa ya da mahkemelerce verilen karar üzerine adli sicilden silinmiş olsa bile kendilerine hiçbir surette ateşli silahlarla mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez. Bu fıkra hükmü 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 2 nci maddesi hükümlerine göre suç olmaktan çıkan bir fiil nedeniyle hüküm giymiş olanlara uygulanmaz.

 

 Birinci fıkranın (j) bendi kapsamına girenlerin silah taşıma ruhsatları bulundurmaya çevrilir ve kendilerine bir daha taşıma ruhsatı verilmez.

 

(Ek fıkra: 02.12.1999 99/13749 10.Md)Bu madde kapsamında sayılan fiillerden dolayı yargılanması devam eden şahısların ruhsat verilme ve yenileme işlemleri, yargı kararı kesinleşinceye kadar durdurulur. Yargılama sonucuna kadar silah ilgili birimce emanete alınır.

Bu madde de belirtilen mahkumiyet, kesinleşmiş mahkumiyettir.

 

Bu madde hükümlerinin uygulanmasında, mahkemelerce verilen hürriyeti bağlayıcı cezalar paraya çevrilmiş olsa dahi, hürriyeti bağlayıcı ceza esas alınır.

KAYNAK : Silah İlanları

TİSAŞ Trabzon Silah Sanayi A.Ş., 1993 yılında Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında kurulmuştur.

Trabzon/Arsin Organize Sanayi Bölgesinde 11.000 m2'lik alan üzerine kurulu olan kompleksimizde, hafif silah ve savunma sanayi ürünleri konusunda NATO standartlarında üretim yapılmaktadır. Teknolojik altyapı ile donatılmış tesisimizde tasarımdan üretime, kontrol ve testlerden müşteri sevkine kadar tüm süreçler birbirine entegre edilmiş olup titizlikle takip edilmektedir.

Global Dünyanın kabul ettiği kalite değerlerini üretiminde uygulayan firmamız, soğuk dövme teknolojisi ile kendi namlusunu üretebilme kabiliyetine sahip ender firmalar arasında yer almaktadır.  Yıllık 45.000 adet üretim kapasitesine sahip olan firmamızda, 9mm P.A.K., .22 cal, .25 cal, 7,65 mm, .380 ACP, .45 cal, ve 9x19 mm kategorisinde 30 farklı modelde üretim yapılmaktadır.

Gerçekleştirdiği özgün tasarımlarla yurt içinde sektöre öncülük eden firmamız, bugün üretiminin büyük bir kısmını 30'a yakın ülkeye ihraç etmektedir.  TİSAŞ ürünleri gerek Milli Savunma Bakanlığı'nın gerekse Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Dairesi, Ateşli Silahlar Teknolojisi Şube Başkanlığı'nın yaptığı testlerde üstün başarı kazanmıştır. Ankara ve İstanbul'daki Bölge Müdürlükleriyle de gerek yurt içinde gerekse yurtdışındaki müşterilerine daha kaliteli ürün ve hizmet verebilme imkânını elde etmiştir. 

Çeyrek asrın verdiği deneyimi teknoloji ile birleştiren TİSAŞ, ilk günkü heyecanını kaybetmeden ülkemizde Savunma Sanayisinin öncüsü olmaya devam edecektir.

 

SİLAH MODELLERİ


ZİG 14 SİYAH ALTIN PARÇALI
ZİG 14 İNOX GRAVÜRLÜ ALTIN PARÇALI
ZİG 14 İNOX GRAVÜRLÜ
ZİG 14 İNOX ALTIN PARÇALI
ZİG 14 İNOX
ZİG 14 SİYAH
ZİGANA PX-9 SİYAH LAK BOYA
ZİG M45 SİYAH
ZİG M9 SİYAH
ZİGANA 63 SİYAH LAK BOYA
KANUNİ 17 SİYAH
ZİGANA KC SİYAH LAK BOYA
ZİGANA T SİYAH LAK BOYA
KANUNİ S SİYAH
FATİH 13 .380 ACP BEYAZ
FATİH 13 .380 ACP SİYAH
KANUNİ S GRAVÜRLÜ
KANUNİ S BEYAZ1
ZİGANA M16 GRAVÜRLÜ
ZİGANA M16 BEYAZ
ZİGANA M16 SİYAH
ZİGANA KC ÖZEL BEYAZ  
ZİGANA KC BEYAZ 
ZİGANA KC SİYAH 
ZİGANA K GRAVÜRLÜ 
ZİGANA K BEYAZ 
ZİGANA K SİYAH 
ZİGANA FC BEYAZ 
ZİGANA FC SİYAH 
ZİGANA F GRAVÜRLÜ 
ZİGANA F BEYAZ 
ZİGANA F SİYAH 
ZİGANA T GRAVÜRLÜ 
ZİGANA T BEYAZ 
ZİGANA T SİYAH 
ZİGANA SPORT GÖVDE SİYAH KAPAK BEYAZ 
ZİGANA SPORT BEYAZ 
ZİGANA SPORT SİYAH 
ZİG M1 STAINLESS STEEL
ZİG M1 SİYAH
ZİG M1911 BEYAZ
ZİG M1911 SİYAH 
ZİG M1911 STAINLESS STEEL  

KAYNAK : Silah İlanları


GÖRSELLER

Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri Tisaş - Trabzon Silah Sanayi A.Ş - Silah Modelleri

Silahların çeşitli amaçlara ve mesleklere göre bir çok tanımı yapıldığı gibi, bazı yasalarda kastedilen anlam ve kapsam da değişik olabilmektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğunda silah denilince; sadece eşli silahın anlaşıldığı yolunda yaygın ve yanlış bir değerlendirmenin varlığı söz konusudur. Halbuki ateşli silahların yanında, daha bir çok alet, araç ve gerecin de silah kapsamına girdiğini bilmeliyiz. Ateşli, ateşsiz, kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların tümü, genel anlamda silah kelimesinin kapsamını oluşturmaktadır.

 

Silah; “uzaktan yada yakında canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan, yok eden araç ve aletlerin tümüne” denir.

 

Başka bir tanıma göre silah; “saldırıya da savunma amacıyla kullanılan düzenek, aygıt ve araçların” genel adıdır.

 

Yasalara Göre Silahın Tarifi

Silahla ilgili yasa ve maddelerinin konulmasındaki gerekçelere göre, silahın kapsamı ve çeşitleri değişiklik göstermektedir.

 

TCK 189 ncu maddesine göre

Ceza tayininde kanunun şiddet sebebi sayarak bildirdiği silah tabirinden amaç; “ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılan her türlü kesici, delici veya bereleyici  aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu, kör edici gazlar” dır. (Bu madde önce 5435 sayılı kanunun birinci maddesi,ile değiştirilmiş. da ha sonra 7.12.98 tarih ve 3506/10 sayılı kanuna 0. maddeleriyle 5435 sayılı kanunun bütünüyle yürürlükten kaldırıldığın dan maddenin yürürlükten kaldırıldığı ortadadır A Yargıtay da devam eden fikir ayrılıkları sebebiyle madde alınmıştır.)

 

TCK 265 nci maddesine göre

Yasak (memnu) silah: “ordu tarafından kullanılmış, kullanılmakta olan veya düşmandan itinam olunan, bütün askeri şahıslar, zabıta kuvvetlerine tahsis edilen, eski veya yeni sistem, her cins veya modelde. makinesiz veya ağır veya hafif makineli harp tüfekleri veya diğer nevi harp tüfekleri. kasatura. süngü, kılıç ve mızraklar. çapı, cinsi ve modeli her ne olursa olsun, fişek yatağı dahil olduğu halde namlusu, 15 cm.den uzun olan tabancalar, sapı sayılmamak üzere, uzunluğu 25cm geçen tek veya çift yüzlü ve sivri uçlu her turlu kesici aletlerdir

 

Bu madde memnu (yasak) silahtan bahsetmektedir. Bir meslek veya sanatın icrasına mahsus veya ev araçlarından olup da bu maksat ile bulundurulan, taşınan veya kullanılan bıçak ve diğer aletler memnu silahtan sayılmaz. Örneğin bakkalın satmış olduğu peyniri kesmek için  kullanmış olduğu ince tel, yada dönercinin kullanmış olduğu döner bıçağı yasak silahtan sayılmaz.

 

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun ve Yorumlanması

 

Bu yasada belirtilen silah kapsam ve amacı diğerlerine göre daha değişiktir. 6136 sayılı kanunun 4 ncu maddesinde yazılı olan, “kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, süngü, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere benzeri aletler” silah olarak kabul edilmiştir.

 

Silahın suçta kullanılma şartı aranmamış, ancak yukarıda belirtilen silahların; imali. satılması, satın alınması, memlekete sokulması, nakledilmesi, taşınması ve bulundurulma sı yasaklanmış ve aksine hareketler suç sayılmıştır.

 

Bir ateşli veya ateşsiz silahın 6136 sayılı yasa kapsamına girebilmesi için kanun metninde sayılan özelliklere haiz olmaları ve kanunda yapılan tanımlara uymaları gerekir. Bu özellikler nelerdir?

 

Ateşli Silahlar ve Fişekler

Ateşli silahlar tanımından kasıt; fişek çekirdeği adı verilen özel bir şekle ve yapıya sahip olan maddeleri kovan içerisinde bulunan barutun yanması sonucunda ortaya çıkan barut gazının basıncıyla ileriye doğru namlu içerisinden geçerek fırlatan, canlı organizmaları yaralayan veya öldüren, cansız yapıları parçalayan silahlardır.

 

Ateşli silahlarda kullanılan fişeklerden kasıt; kovan, barut, kapsül ve çekirdekten oluşan ateşli silahlarda kullanılan cephaneye denir.

 

Bir ateşli silahın 6136 sayılı kanunun kapsamı içerisine gire bilmesi için söz konusu olan ateşli silahın kendi çapına ve tipine uygun olan fişeği ateşleyebilmesi gerekir. Fişeklerin 6136 sayılı kapsamına girebilmesi için bunların ateşlemeye uygun olmaları gerekir.

 

Bu açıklamaya örnek olarak; 9 mm çapında BROWNİNG marka yarı otomatik bir tabancanın ateşlemesini temin eden ateşleme iğnesinin bulunmaması, bu silahın 6136 sayılı yasanın kapsamı içerisine girmesine engel olur. Ancak söz konusu silah hakkında yazılacak olan raporda: tabancaya uygun ateşleme iğnesinin takılması suretiyle 6136 sayılı kanunun kapsamına girebileceği belirtilir.

 

Bu nitelikte olup da 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen ateşli silahlar bir suçta ezici, kesici, delici nitelikte kullanılırsa T.C.K.’nun 189. maddesine göre işlem görürler.

KAYNAK : Silah İlanları

Ateşli Silah; “mermiye, ateşlenen barut gazı ile itici güç vererek hedefe ulaştırmaya, yarayan alet” olarak tanımlanabilir.

 

Bir başka tanıma göre; “mekanik bir kuvvetle içerisinde bulunan sert cisimleri belirli mesafelere kadar ulaştıran ve orada da bu sert cismin etkisiyle tahribat yapan aletler” diye tanımlanmaktadır.Yukarıdaki farklı tanımlar ele alındığında Ateşli Silah; “özel şekil ve niteliği bulunan fişek çekirdeğini (mermiyi) barut gazı basıncı ile uzak mesafelere atabilen aletler olarak tanımlanabilir.

KAYNAK : Silah İlanları

Ağır Ateşli Silahlar

Birden fazla kişi tarafından veya çeşitli vasıtalar yardımıyla kullanılan ağır ve tahrip gücü yüksek olan uzun menzilli” silahlardır. Örneğin, uçaksavar, havan, top,tank, roket ve buna benzer silahlardır.

 

Hafif Ateşli Silahlar

Bir kişi tarafından kullanılabilen, tahrip gücü daha az olan ateşli silahlardır. Örneğin, tabanca, tüfek, makineli tüfek ve buna benzer silahlardır. Hafif Ateşli Silahlar; uzun namlulu ve kısa namlulu ateşli silahlar olmak üzere iki alt gruba ayrılmaktadır.

KAYNAK : Silah İlanları

Bu gruba giren tüfekler. Kullanıldıkları alanlara ve amaçlara göre piyade tüfeği sualtı tüfeği, av tüfeği, keskin nişancı tüfeği gibi adlar alırlar. Genellikle omuza dayandırılarak atış yapılır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan oluşur.

 

Mekanizma, ateşlemeyi ve boş koyanın dışarı atılmasını sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu, mermi çekirdeğine yön vermeye, dipçik ise tüfeğin tepkisini hafifletmeye yarar. Günümüzde bu silahlar; Savaş (Harp) Tüfekleri ve Av Tüfekleri olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

KAYNAK : Silah İlanları

Bunlar “yivli ve setli olup, uzun menzil ve delici güce sahip tirler” Önceleri ağızdan dolmalı ve tek atışlı olarak imal edilmişlerdir. Günümüzde ise otomatik ve makineli tüfek olarak değişik  çap ve markalarda imal edilmekte ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Günümüzde piyade tüfeği olarak: M 16, Kalashnikov (AK 47), G 3 ve benzeri silahlar ile MG 3, HK 23 ve FN Minimi gibi silahlar hafif makineli tüfeklere örnek verilebilir.

KAYNAK : Silah İlanları

Av tüfekleri, çoğunlukla savaş tüfeklerinden farklı olarak birbirine bitişik iki namlu veya nadiren de tek namluludurlar. Önceleri ağızdan dolmalı av tüfekleri kullanılırken daha sonraları kuyruktan dolma av tüfekleri yapılmaya başlandı.

 

Günümüzde ise son derece modern ve fişek kapasiteleri yüksek olan çeşitli tiplerde av tüfekleri üretilmektedir. Genellikle av tüfeklerinin çapları. İngiliz kalibresine göre hesaplanmaktadır. 12, 16 ve 20 numaralı av tüfeği gibi tabirlere sık sık rastlamakta Tüfeğin çapı küçüldükçe, kalibresi büyümektedir.

 

Av tüfekleri özelliklerine göre çeşitli ayrımlara tabi tutulmuşlardır. Yivli av tüfekleri ve yivsiz (kanal namlulu) av tüfekleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Her ikisinin de otomatik tipleri bulunmaktadır. Önceleri tek namlulu, günümüzde ise çifte (iki namlu yan yana) olarak üretilen av tüfeklerinin yanında, süper poze denilen iki namlu üst üste olan modelleri de üretilmektedir. İlk dönemlerde ağırlığı fazla olan av tüfekleri son tasarımları ile birlikte 2500 gr kadar düşürülmüştür.

KAYNAK : Silah İlanları

Bu silah grubunu genelde tabancalar oluştur maktadır. Eski tabancaların çoğu özellikle Arap, Yunan ve Türk tabancalarının, kebzelerindeki işlemeler ve namlularındaki oymalarla gerçek bir sanat eseri görünümü verirler. Zamanla tabancaların biçimindeki zariflik, ikinci plana düşmüş ve balistik özellikler önem kazanmıştır. 20 nci yüzyılın baslarında gaz basıncı ile mekanizmanın geri tepmesi ile çalışan. şarjörlü ve otomatik tabancalar üretilmiştir.

 

Günümüzde tabancaların çok değişik tip ve çaplarda olduğunu görmekteyiz. Teknolojinin süratle gelişmesiyle yeni model tabancaların silah piyasasında yarıştığı görülmektedir. Tabancalar, kendi aralarında çalışma şekillerine göre alt gruplara ayrılmaktadırlar.

KAYNAK : Silah İlanları

Bunlar, “yapılan her atıştan sonra tekrar elle ya ağızdan doldurulur yada tek fişek atacak şekilde imal edilmiş” eski model tabancalardır.

 

Bu grupta uzun namlulu tabancaların yanında namlusunda yiv bulunsun yada bulunmasın, kişinin üzerinde fazla görünmeden taşımaya uygun, namlu boyu kısa, el tabancaları da imal edilmiştir.

KAYNAK : Silah İlanları

Bu silah grubunda topların yana açılması, toptan dolma ve namluların üstten kırılması gibi türleri olan toplu tabancalardır. Silindirlerde 5, 6, 7 veya daha fazla sayıda fişek alabilecek top yuvaları bulunabilmektedir.

 

Toplu tabancalar otomatik tabancalara göre daha hassastırlar. İstikrarlı atış yaparlar. Fakat bu tabancalarda emniyet tertibatı bulunmamaktadır. Alınabilecek tek tedbir, ilk top yuvasının boş bırakılarak hiç değilse istem dışı tetik çekildiğinde ateşlemenin engellenmesidir.

 

Günümüzde genellikle 5 ve 6 fişek kapasiteli olanlar ve silindiri yana açılanlar daha yaygındır. Fakat sportif amaçlı 22 kalibre 10 atımlı silindire sahip, toplu tabanca modelleri bulunmaktadır.

KAYNAK : Silah İlanları

Bu tabancalar, “ilk dolduruş atıcı tarafından yapıldıktan sonra, tetik çekimini müteakip ateş eden ani geri tepmeli olarak çalışan, kendi kendine fişek yatağına fişek süren ve boş kovanı dışarı atarak bunu otomatik olarak yapan” tabancalardır.

 

Kısaca ilk dolduruş. atıcı tarafından yapılır bundan sonraki dolduruşlar otomatik olarak kendiliğinden gerçekleşir. Otomatik kelimesi, kendi fişeğini doldurması ve bos kovanı dışarı atmasından kaynaklanmaktadır.

 

Bu tip tabancaların fişekleri şarjörde bulunduğu için “Şarjörlü tabanca” olarak ta bilinirler. Ateşleme sistemlerinin yapısına göre; Yarı Otomatik ve Tam Otomatik olarak iki gruba ayrılırlar.

KAYNAK : Silah İlanları

Yarı Otomatik Tabancalar

İlk dolduruş atıcı tarafından yapıldıktan sonra tetiği her çekişte bir atış yapan ve ikinci atışa hazır hale gelen tabancalardır” Her atış için tetiğin ayrı ayrı çekilmesi gerekmektedir.

 

Tam Otomatik Tabancalar

İlk dolduruş atıcı tarafından yapıldıktan sonra, tetik bir defa çekip bırakılmadığı zaman şarjördeki fişekler bit inceye kadar ateş edebilen tabancalardır” Tetik bir kez çek ilmeli ve bırakılmamalıdır. Aynı zamanda atıcının tetiği çekip bırakmak kaydıyla tek tek atış yapmasına olanak tanırlar.

 

Günümüzde otomatik tabancaların 13, 14, 15, 16, 17 ve 18 fişek kapasiteli olanları imal edilmiş, hatta ek şarjör yapmak suretiyle de şarjör kapa siteleri 24, 28 ve 30 adede kadar çıkarılabilmektedir.

KAYNAK : Silah İlanları

Hem yarı otomatik hem de tam otomatik olarak atış yapabilen ve şarjör kapasiteleri diğer tabancalara göre daha fazla olan tabancalardır. Genellikle şarjör kapa siteleri 15 adetten 71 adede kadar değişebilmektedir. Makineli tabancaların boyları el tabancalarına göre daha uzundur. MP 5 ve Uzi gibi makineli tabancalar bunlardan bazılarıdır.

KAYNAK : Silah İlanları

Spor ve eğitim maksatlı üretilir ve kullanılırlar. Ateşli tabanca ile çalışmanın yer ve zaman açısından mümkün olmadığı durumlarda bu tabancalar kullanılır. Karbondioksit gaz basıncı ile diabolü hedefe fırlatan modelleri bulunduğu gibi mekanik pompalı ve elektronik modelleri de mevcuttur. Havalı tabancalarla 177 kalibrelik diaboller kullanılır.

KAYNAK : Silah İlanları

Değişik kullanım alanlarında, işaret fişeği ile haberleşmede. havai fişek atmada ve aydınlatmada kullanılmaktadırlar. Değişik büyüklüklerde, tip ve modelleri mevcuttur.

KAYNAK : Silah İlanları

Şekil, boyut, ağırlık ve çalışma prensibi itibari ile gerçek modellerinden hiç bir farkı yoktur. Sadece namluları değişiktir. Ayrıca namluda yiv ve set yoktur. Yalnızca gaz ve ses fişekleri ile kullanılabilirler. Karşıdaki şahsı caydırmak ve gazla etkisiz hale getirmek için kullanılırlar.

KAYNAK : Silah İlanları

Kesici Silahlar Kama, hançer, saldırma, sustalı çakı, pala, kılıç ve kasatura gibi aletlerdir.

Saldırma; ucu eğri olan bir tür bıçağa verilen isimdir.

Kama; iki tarafı keskin, ucu sivri ve enli bıçağa verilen isimdir.

Sustalı çakı; sustası basıldığı zaman yayın itme gücü ile ortaya çıkan bıçağa verilen isimdir.

Delici Silahlar Şişli baston, şiş, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, tornavida gibi aletlerdir.

Şişli baston; ucuna şiş geçirilmiş bir tür sopadır

Ezici Silahlar Boğma teli ve zinciri, muşta (Amerikan yumruğu), matrak, topuz, çekiç,keser, balyoz, usturpa” gibi ezici silahlardır.

Muşta; madeni ve ağaçtan yapılmış oval bir halkadan ibaret olup, bu kısmından elin dört parmağı geçirilmek suretiyle kullanılan saldırı aracıdır.

Matrak; sopadan bileğe geçirilmek üzere ip veya sırımdan yapılmış halkası bulunan bir nevi tahta jop tur.

Usturpa; ucuna kurşun parçaları bağlanarak yapılmış bir tür kırbaçtır.

KAYNAK : Silah İlanları

Kimyevi özellikleri dolayısıyla öldürücü, yaralayıcı veya tahriş edici tesir gösteren ya da geçici olarak felç, körlük, sağırlık yapan, göz yaşartan, şuur kaybına sebep olan, sis, iz ve yangın husule getiren katı, sıvı veya gaz halindeki kimyevi maddeler kullanılarak yapılan silahlar olarak sınıflandırılmaktadır.

 

Kimyasal silahlar fizyolojik etkilerine göre; boğucu, kan zehirleyici, sinir yıpratıcı ve bozucu, yakıcı, kusturucu ve insanların gözlerinden yaş getiren (göz yaşartıcı) maddeler olarak sınıflandırılır.

 

Poliste kullanılan kimyasal silahlar, daha çok göz yaşartıcı kimyasal maddelerden yapılan silahlardır. Canlıları öldürmeyen, kalıcı izler ve arızalar bırakmayan silahlardır. Kimyasal silahlara geniş şekilde ileriki bölümlerde yer verilmiştir.

KAYNAK : Silah İlanları

Daha çok askeri amaçla kullanılan ve mikropların, virüslerin yardımıyla düşman bölgesinde hastalıklar çıkartılmasına yarayan silahlardır. İnsanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı kullanılmak üzere üç ayrı gruba kullanılır.

 

Biyolojik silahları kullan makta amaç; düşmanın savaşma yeteneğini, dolaylı olarak veya doğrudan doğruya azaltmaktır. Bu amaca insanın insanlara saldırması suretiyle ulaşılabilir. Aynı zamanda, ekinlere, evcilleştirilmiş hayvanlara veya ikmal maddelerine saldırıp, destek olanaklarını sınırlamak suretiyle dolaylı olarak da ulaşılabilir.

 

Bir çok tarihi dokümanlarda mikropların, insanların doğuşundan daha öncede mevcut olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle; mikropların ve dolayısıyla insanların hastalıklar tarafından tehdidi yeni değildir.

 

İnsanlara karşı kullanılan; doğrudan insan toplulukları arasında salgın hastalık veya ölümlere sebep olmak üzere kullanılan biyolojik silahlardır.

 

Hayvanlara karşı kullanılan; doğrudan doğruya insan ihtiyaçlarını karşılayan hayvanlar arasında salgın hastalıklar yaymak, öldürmek ve böylece insanların gücünü azaltmak için kullanılır.

 

Bitkilere karşı kullanılan; bitkileri yok eden veya gelişmelerine engel olan biyolojik silahlardır. Bitki veriminin azalması veya tamamen yok olması da insanların savaş gücünü kırar. Az miktardaki biyolojik silahlar, büyük insan topluluklarında hastalık meydana getirebilirler. Küçük bir tüp içerisinde milyonlarca mikro-organizma veya toksin madde taşınabilir.

 

Çağımızın gelişen ulaştırma araçlarının artan hızları sebebiyle hastalığın başlaması ve bulaşması çok daha kolay olur. Çeşitli hastalıkların tanımlanmaları çok güç olduğundan korunma tedbirleri almadan yayılabilmektedirler.

 

Biyolojik silahlar her ne kadar tesis, bina ve malzeme üzerinde zarar meydana getirmezlerse de bunlar vasıtasıyla canlılara bulaşabilmektedirler. Bilhassa rüzgarla çok kolay yayılabilmektedirler. Deri, göz, solunum ve sindirim sistemleri ile insan, hayvan ve bitkilere nüfuz ederek hastalık yaparlar.

 

Tarih boyunca insanlar birbirleri ile yaptıkları mücadele ve savaşlarda, savaşı kazanmak için her türlü vasıtaya başvurduğu ve her türlü silahı denediği görülür. I.Dünya Savaşında kimyasal maddelerin, II.Dünya Savaşında da nükleer silahların kullanılması buna güzel bir örnektir.

 

Bu yeni tip silahlar özellikle NBC silahları arasında en az tanınan Biyolojik Silahlardır. Biyolojik silahlar bugüne kadar önemli savaş silahı olarak kullanılmamış olmakla birlikte, bütün dünya ülkelerince Biyolojik Silahlar geleceğin silahı olarak kabul edilmekte ve gerekli önem verilmektedir.

 

Çeşitli ülkelerin biyolojik savaş laboratuarlarında çok büyük bir gizlilik içerisinde yeni biyolojik silahlar tasarlanmakta ve geliştirilmeye çalışılmaktadır.

KAYNAK : Silah İlanları

Nükleer silah deyimi bize, atom çekirdeğini hatırlatmaktadır. Çünkü bir atomun parçalanması ya da iki atomun birleşmesi halinde açığa çıkan enerjiden istifade edil erek nükleer silahlar yapılmış ve geliştirilmiştir.

 

Atom Silahları (Nükleer Silahlar)

Fisyon olayından istifade edilerek yapılmıştır. Bu olay, bazı ağır metal (uranyum, plütonyum gibi) atomların nötron bombardımanı sayesinde eşit olmayan iki parçaya ayrılmasıdır. Bu esasa göre yapılan silahlar için enerji birimi kiloton, 1 ton TNT’nin yıkma gücüne muadil bir basıncın ifadesidir.

 

Hidrojen Silahları (Termonükleer Silahlar)

Fisyon olayından faydalanılarak yapılmıştır. Bazı ağır hidrojen (döteryum, trityum gibi) atomların çok şiddetli ısı karşısında birleşmeleridir. Bu esasa göre yapılan silahlar için kudret birimi Megaton’dur. Bir megaton 1 milyon ton TNT’nin yıkma gücüne denk bir basınçtır.

 

Gerek atom, gerekse hidrojen silahları infilak ettirildikten sonra yaptıkları etkilerin özelliklerinde hiç bir fark göstermediklerinden hepsine birden Nükleer Silah deyimi kullanılmaktadır.

 

Nükleer silahlar, bir çok şekilde infilak ettirilmelerine rağmen genelde; havada ve satıhla yakın veya satıhta infilak ettirilebilirler. Örneğin 1945 yılında Hiroşima ve Nagazaki’ye yapılan nükleer taarruzda havada infilak ettirilmiştir. Bu suretle silahın ani ısı ve ışık etkisi görülür

KAYNAK : Silah İlanları

Tabancaların başlıca parçalarını aşağıda belirtildiği gibi ayrıntılı bir şekilde sınıflandırabiliriz. Tabancanın yarı ve tam otomatik, kilit mekanizmalı veya toplu olma durumlarına göre tabanca parçaları değişiklik göstermektedir.

Tabancalar genel olarak üç ana parça olan;

  • Çerçeve (Gövde)
  • Sürgü (Kapak)
  • Şarjör’den oluşmaktadırlar.
KAYNAK : Silah İlanları

Gövde, “tabancanın hareketli ve sabit bütün parçalarını üzerinde taşıyan” bölümdür.

 

Silahın önemli parçalarından bir tanesi olup, “şarjör ve şarjör yuvası, tetik, tetik korkuluğu, tetik ile horoz arasındaki intikal parçaları, horoz, çıkarıcı, emniyet mandalları, kabza kapağı, bu ve diğer parçaları ile bunlara ait yay ve pimleri üzerinde toplayan, kabza tarafında şarjörün yerleştiği hazneyi de ihtiva eden sürgü kapak grubunun üzerine yerleştirildiği çelikten imal edilmiş silahın ana parçasına çerçeve veya gövde” denir. Ayrıca gövde üzerine bazı silahlarda lazer aparatı da ilave edilebilir.

 

Bazı silahlarda namlunun çerçeveye sabitlendiğini görmekteyiz. Örneğin Kırıkkale tabancalarda olduğu gibi.

 

Kabza; tabancayı elle tutmaya yarayan bölümdür. Kabzanın ergonornik olması, elin kabzaya iyi yerleşmesi tabancaya hakimiyet ve isabet sağlama açısından önemlidir.

 

Şarjör tutma kilidi; genellikle kabza kapaklarının ön kısmında tek ya da iki taraflı olarak sabitlenmiş veya şarjör tabanının geri kısmında bulunan bir düğmeden ibarettir.

 

Hedef noktalayıcı olarak kullanılan lazerler, önceleri tabancaya ilave olarak monte edilen kaba bir cihazdı. Bununla beraber kırmızı nokta sadece karanlık ortamda görülebiliyordu. Günümüzde noktalayıcının boyutları küçültülmüş, mesafesi arttırılarak aydınlık ortamda çıplak gözle görülebilmesi sağlanmıştır. En önemlisi de tabancanın orijinal görünümü bozulmadan, tabancanın içine alınmaya başlanmıştır.

 

Bu cihazla nokta atış yapabilmek için tabancanın kırmızı noktaya göre sıfırlanması gerekmektedir. Yandaki şekilde ise hem gece atışında kullanılan mini projektör hemde noktalayıcı takılmış Walther P 99 tabanca görülmektedir.

KAYNAK : Silah İlanları

Sürgü, “tabancalarda namluyu dış etkenlere karşı koruyan, tabancanın gövdesini kapatan parçadır. Üzerinde; tırnak, yerine getiren yay, yerine getiren pay mili, iğne grubu, gez ve arpacık, kovan atama boşluğu, namlu, bazı tabancalarda namlu yüksüğü (Cz-75), emniyet mandalı (Ruger-Kırıkkale) ve bunlara ait yay ve pim gibi bazı ayrıntıların bulunduğu” silahın temel parçalarından biridir.

 

Sürgü, fişek yatağındaki patlama sonucunda oluşan basınçtan zarar görmeyecek kadar dirençli metallerden yapılmaktadır. Sürgü, bazı kaynaklarda kapak takımı olarak da adlandırılmaktadır. (4)

 

Yerine getiren yay (İcra yayı); tabancanın yarı ve tam otomatik olarak çalışmasını temin eder. Kapak takımının (sürgünün) atış sırasında oluşan basınçla geriye gelmesinden sonra ileriye gitmesini Sağlar. İcra yayı olarak da bilinir.

 

Yerine getiren yay mili (İcra yayı mili); yerine getiren yayın içinden geçen ve söz konusu yayı görev yapabilmesi için sabitleyen ve sıkıştıran parçadır. İcra yayı mili yada kılavuz çubuğu olarak da bilinir.

 

Namlu yüksüğü; sürgünün ön tarafına vida ile takılıp çıkartılabilen namlu yüksüğü, namluya hareketi halinde yataklık yapar. Namlu yüksüğü, arpacığı tespit eden perçin ile sabit hale getirilmiştir.

 

Özellikle Cz-75 ve Brovning tabancaları buna en iyi örnektir.

 

Sürgünün çerçeveye montesi; sürgünün sağ ve sol yanlarında ve alt tarafta bulunan kanalların, çerçevedeki kanallara takılması ve sürgü tespit parçasının (sürgü tutucusu) yerine takılması ile gerçekleştirilir.

 

Kovan atma boşluğu; boş koyanın yada fişeğin tırnak tarafından geri çekilip, gövde üzerindeki çıkarıcıya çarparak oluşan 45°’lik açı ile dışarı atılmasını sağlayan sürgü üzerindeki bölümdür.

 

Bazı silahlarda sürgünün yan tarafında bulunmasına karşılık bazılarında sürgünün üst kısmını da kapsayan kovan atma boşluğuna rastlanır.

 

“Mermi çekirdeğinin istikrarlı bir şekilde hedefe gitmesini sağlayan bölümüne namlu” denilmektedir.

 

Namlu bir silahın ana elemanıdır. Prensip olarak bir ucu açık bir ucu kapalı olan silindirik bir basınç tüpüdür. Namlu, fişeğin yerleştirilmesi ve ateşlenmesi için gerekli yanma odası hacminde, çekirdeğin dönerek stabilize kazanması için gerekli yiv ve setlere ve de barut gazı enerjisinin çekirdeğe aktarıldığı bir boya sahiptir.

 

Yiv; “namlunun iç kısmında 0.075 mm ile 0.01 mm derinlikte helezon şeklinde açılan girintilere denir.

 

Set; “yivlere karşı namlunun iç kısmında bulunan çıkıntılara”denir.

KAYNAK : Silah İlanları

Namlu, mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarar.

 

Namlular, yiv-setli ve yiv-setsiz (kanal) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazı av tüfekleri hariç, tüm tabanca, makineli tabanca ve tüfeklerin namluları içerisinde birbirine paralel ve helezon şeklinde sağa veya sola dönerli şekilde uzanan girinti ve çıkıntılar vardır. Sivri uçlu mermiler atan tabancaların namluları yivli ve setli olarak imal edilir. Bilye, saçma ve diabol atan tabancalar ile gaz ve ses tabancalarının namluları yivsiz ve setsizdir.

 

Yiv ve Setler

Namlu içerisinde bulunan yiv ve setler fişek çekirdeğinin havada takla atmadan kendi ekseni etrafında burgu gibi dönerek gitmesini, atış menzilinin uzamasını, deliş gücünün artarak,  hedefe çekirdeğin uç kısmının vurmasını, sağlar.

 

Belirli sayıda yapılan atışlar sonucunda namlularda aşınmalar gözlenir. Namlunun en fazla aşınan kısmı, yiv-setin birleşme noktasını meydana getiren birleşme konisinin bulunduğu yerdir. Aşınmanın azaltılması için, sevk çemberi basıncının ve yiv-set moment tinin azaltılması, bunu için de yiv-set dizaynının iyi yapılması gerekir.

 

Yiv-setler; keskin köşeli, dikdörtgen ve dairesel formlarda yapılabilir. Deneysel atış sonuçları olmamakla beraber form dikdörtgenden daireye doğru değiştikçe sürtünme direnci artar. Birleşme 6 Dairesel E konisi ve başlangıç noktasındaki yiv ve set eğimi  sürtünme kuvvetine etki eden en önemli faktördür. Koni eğimi azaldıkça zorlayıcı kuvvet azalır. Böylece yiv-set yüzeyindeki sıyrılan malzeme azalır.

 

Namlu içindeki setler mermi çekirdeğine dönüş veren bir kılavuz vazifesi görürler. Barut  gazının tazyiki ile ileriye doğru itilen fişek çekirdeği setlere gelip dayanır. Çünkü namlunun setli kısmında çap, çekirdeğin çapından küçüktür. Burada çekirdek ileriye doğru itilmeye zorlanınca, tabiatıyla setlerin hasıl etmiş olduğu çıkıntılar mermi çekirdeğinin o kısımlarını sıyırmak suretiyle çökertecek yani çekirdeğe yiv açacaktır.

 

Hat ve; “çekirdek yiv ve setlere uyarak döner, çekirdeğin namlu içinde bir defa dönmesi için, namlu içinde ilerlediği mesafeye” denir.

 

Namlu içerisinde bulunan yiv ve setler birbirine paralel ve helezon şeklinde namlu ucuna doğru uzanırlar. Uzun namlulu yivli silahlarda Hat ve; genel olarak 25-40 cin arasındadır. Örneğin Hat ve 40 cm ise, 60 cm boyunda bir namlunun yiv ve setleri 60/40=1.5 defa dönüş yapacak uzunlukta demektir.

 

Namlu; namlu çelikten oyularak veya dövme olarak yapılan, içi boş boru şeklinde bir parçadır. Namluların madeni yapılarında krom, nikel, çelik ve karbon bulunmaktadır. Namluların içleri, yiv ve setler matkap ile çelik parçaların oyularak açılabildiği gibi, dövme suretiyle de imal edilebilmektedir. İkinci gruba girenlere “Dövme Namlu” denilmektedir. Dövme namlular oyularak açılan namlulara göre daha dayanıklıdır.

 

Otomatik silahlarda, namlu ile fişek yatağı birbirinin devamı olarak bir parça üzerine yerleştirilmiştir. Ancak toplu tabancalarda namlu, fişek yatağından tamamen ayrı bir parça halindedir.

 

Çeşitli silahlarda namlular, “sabit ve hareketli” olabilmektedir. Bazı tabancaların namluları, perçin veya pim ile çerçeveye (gövdeye) sabitleştirilmiş olup, ateş etme esnasında hareket etmediği gibi, söküp takmalarda da çerçeveden ayrılmaz ve sabit kalırlar. Walter, Kırıkkale, Ceska-Vzor tabancaları ile Sten ve MP-5 marinalı tabancaları gibi.

 

Diğer bir grupta, namlular söküp-takma sırasında çerçeveden ayrılabilmekte ve aynı zamanda ateş etme anında, ileri-geri veya aşağı-yukarı hareket edebilmektedir. Bunlara; Parabellum. Brovning, Cz-75, Ruger, Beratta gibi tabancalar örnek verilebilir.

KAYNAK : Silah İlanları

Karşılıklı iki set arasındaki mesafenin milimetre veya inç olarak ifadesine çap denir. Eğer setler karşılıklı gelmiyor ise, set varmış gibi kabul edilerek çap ölçümü yapılır. Çok istisnai olarak da bazı silahlarda karşılıklı iki yiv arasındaki mesafenin de çap olarak kabul edildiğine rastlanmaktadır.

Çap ve Kalibre eş anlamlı kelimelerdir. Genellikle silah uzmanları tarafından ve silah piyasasında “mm” ile ifade edilen uzunluklar için çap, “inç” olarak ifade edilen uzunluklar için Kalibre, kullanılmaktadır.

Çap, Avrupa ülkelerinde “mm” olarak ifade edilirken, Amerika ve İngiltere gibi bazı Anglo- Sakson ülkelerinde “Kalibre” olarak ifade edilmektedir. Ancak bu ölçü birimlerinden Amerika, bir “Inch” in 1/100, İngiltere ise 1/1000 olarak kabul etmektedirler.

Bir Inch 25.4 mm.dir. Bu durumda Kalibre, 1 Inch/100 veya 1 Inch/1000 olarak ifade edilmektedir. Kalibrenin mm olarak karşılığı ise; mm=Kalibre x Inch/100 olacaktır. Bu anlattıklarımızı örneklersek; 30 Kalibre kaç mm.dir?

30x25.4/100= 30x0.254=7.620 mm.dir.

KAYNAK : Silah İlanları

Namlu kalınlıkları kuyruk kısmında fazla, ağız kısmında azdır. Namlu uzunluğunun artması, tabancanın etkili mesafesini artırır. Yiv ve setlerin dönüş açısı sabit kalır, namlu uzunluğu artarsa sürtünmeden dolayı namlu çıkış hızı azalır. Dönüş açısı artırılarak namlu çıkış hızı artırılabilir.

Bir tabancadan beklenilen üç değişik amaç vardır. Bunlar; “fişek çekirdeğinin hızı, vuruş gücü (enerjisi) ve etkili menzili”dir.

Namlu, mermi hızını, vuruş gücünü ve menzili nasıl etkiler? Fişek çekirdeğinin oluşan gaz basıncı sonunda hareket enerjisi ve belirli bir hız kazanmasından sonra namlu çeliğinin esnemesi, yivlerin dönüş açısı gibi yöntemlerle namlu çıkış hızı artırılabilmektedir. Menzilde hıza ve namlu boyuna göre değişir. Bir fişek için;

Namlu boyu ve fişek çekirdeğinin ağırlığı sabit kalıp, barut miktarı artırılırsa ilk hız, enerji ve menzil artar.

Namlu boyu ve barut miktarı sabit kalıp, fişek çekirdeğinin ağırlığı artırılırsa ilk hız, azalır fakat vuruş gücü olan enerji artar.

Namlu boyu, barut miktarı ve fişek çekirdeği ağırlığı sabit kalıp, yivlerin dönüş açısı artırılırsa namlu çıkış hızı artar.

Barut miktarı, fişek çekirdeği ağırlığı ve yivlerin dönüş açısı sabit kalıp, namlu boyu artırılırsa çıkış hızı azalır fakat menzil artar.

Barut miktarı, fişek çekirdeği ağırlığı ve yivlerin dönüş açısı sabit kalıp, namlu boyu kısaltılırsa çıkış hızı artar fakat menzil kısalır.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; fişek çekirdeğinin ağırlığı, namlu boyu ve yivlerin dönüş açısı artırılırsa “güçlü-hızlı ve uzak menzilli” bir tabanca oluşturula bilir. Ayrıca, mermi çekirdeğinin uzak mesafelere gitmesi için uzun namlulu, taşıma kolaylığı ve yakın planda kullanmak için kısa namlulu, vurduğu nesneye daha fazla zara verebilmesi için güçlü mermi atabilen bir tabanca ideal olanıdır.

KAYNAK : Silah İlanları

Namluların atım sayısına bağlı olarak değişen aşınma ömürleri yanında bir de

Yorulma Ömürleri” söz konusu olmaktadır. Namluların yorulma ömürleri aşağıda sıralanan faktörlere bağlıdır.

> Namluda atış anında meydana gelen yüksek seviyede gerilmeler ve düzensizlikler. gerilmeler nedeniyle kristal yapının bozulması,

> Namluda çentik etkileri, namlunun iç yüzeyindeki ısı çatlakları,

> Gevşek malzeme yapısına karşı duyarlık, düşük sıcaklık (-20 derece)

> Malzeme terkibindeki ve ısıl işlemlerdeki hatalar

Erozyon ve aşınma Namlu yorulma ömrünü etkileyen bu faktörlerin kısmen veya tamamen yok edilmesi için namlulara yaklaşık 0,6 seviyesinde otofretaj uygulanması önemlidir. Özellikle geril melen düzene sokması bakımından önemi artmaktadır.

Çok sağlıklı ısıl işlem uygulanması, namluda çentik tesiri yapacak sivri köşelerin bulunmaması, namlunun yorulma ömrünü uzatacaktır.

Ayrıca -20° deki kırılma faktörü değerinin sıcaklığın artmasıyla küçülmesi düşük sıcaklıklarda yorulma ömrünü azaltıcı etki yapar.

KAYNAK : Silah İlanları

Gerek ağır silahlarda gerekse hafif silahlarda namluların hizmet ömürleri; “belli koşullar altında atabileceği fişek sayısı” ile ifade edilmektedir.

Namlu ömrü atım sayısı hafif silahlarda; çekirdek gömlek malzemesinin özelliklerine, yumuşak ve sert oluşuna, sevk barutunun özelliklerine, atış şartlarına bağlı olarak 4.000- 10.000 atım arasında değişmektedir. Keza; ağır silahlarda da aynı şartlara bağlı kalarak 200-16.000 atım arasında değişmektedir.

Namluların ömürlerinin bitmesi yada namluların balistik özelliklerinin kaybolması, özellikle hafif silahlarda; fişek çekirdeği hızının yaklaşık %10 düşmesi sonucu, çekirdeğin yeterli dönüyü alamayışından, istikrarsız uçması, hedefe aykırı vurması, gaz kaçağı oluşması vb. gibi aşınmadan kaynaklanan olaylardan anlaşılabilir.

Namluların ömürlerini yitirmeleri aşağıda sıralanan faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur; Çekirdek gömleğinin aşındırıcı etkisi,

> Kızgın ve yüksek hızda namlu içinden akan sevk barutu gazlarının erozyon (kemirme) etkisi.

> Namlu iç yüzeyi ile sevk barutu gazları arsında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar

Bu üç ana faktör nedeniyle silahların namluları; en çoğu yiv başlangıcında olmak üzere atım sayısına bağlı olarak aşınır ve çapları büyür, Aşındırıcı faktörlerin çeşitli olmaları ve atış şartlarının değişkenlikleri nedeniyle, namlu ömürleri de değişik rakamlar la ifade edilmektedir. Aşınma, atılan fişek atım sayısı ve atış hızı (dakikadaki atış sayısı) ile birlikte artar.

Namlu aşınması, sevk barutunda yapılan iyileştirme (soğuk barutlar, basınç ve yanma sıcaklığı düşük fakat enerjisi yüksek barutları kullanma) namlu iç yüzeyinin sert krom kaplanması gibi önlemler alınarak azaltılabilir. Atıştan sonra namlu içinin dikkatle temizlenmesi aşınmayı azaltan önemli faktörler arasındadır.

 

Namlu aşınmasını yaratan önemli bir diğer faktörde; atış anında namlu içinde oksijen artığının kalmasıdır. Bunu önlemek için sevk barutunun kalitesi iyileştirilmeli ki, gaz molekülü momentumu oldukça düşük olsun ve böylece oksijen artığı en aza indirilmiş olsun.

Namlunun içinin aşınmasının önlenmesi için namluya iç gömlek geçirme ve namlu içinin kaplanması yapılabilir. Kullanılan malzemeler aşınmaya, sıvanmaya, ısıya dirençli, kimyasal bakımdan da pasif olmalıdır. Yüksek mukavemetli çelikler aşınmaya ve sıvan maya karşı dirençli olurlar. Ancak atış hızı yüksek silahlarda çelik aşınmayı önleyici bir madde olarak görülmez. Bu nedenle namlu içi bir başka madenle gömleklenir. Bu maden genellikle “krom” gibi sert ve ısıya dayanıklı madenler olur. Ancak krom kaplamalar da gaz yıkamasına ve buharlaşmaya karşı hassastır.

KAYNAK : Silah İlanları

Yön değiştirici, “barut gazının namlu ucundan çıkmadan yukarı ve yanlara çıkmasını sağlayarak, özellikle karanlık mekanda karşı taraftaki hasmı yanılmak tadır.”

Barut gazının yukarı ve yanlara giderek, gaz basıncı farklı yönlere doğru dağıtılacağından namlunun atış sırasındaki şahlanması %50 oranında yarı yarıya azalacak Namlu ağzından itibaren merminin arkasından barut gazı itmeyecek, mermi çekirdeği sadece almış olduğu ilk hızla hedefe doğru yönelecektir. Böylece itmeden doğan sapmaların önüne gecilecektir.

Namlunun ucuna açılan Kompensatör vasıtasıyla namlunun ısınmasıda geciktirilmektedir.Günürııüzde ateş gücü yüksek olan tabancaların namlu uç kısımlarına Kompensatör ilave edilecek şekilde imal edildi görülmektedir. Bunun dışında kompensatörün üç değişik amacı daha vardır.

KAYNAK : Silah İlanları

Atışa hazır fişeğin bulunduğu, iğnenin kapsüle çarparak patlamanın meydana geldiği yerdir.

Fişek yatağının çapı, namlunun çapından biraz daha büyük tür. Yiv ve setlerin bittiği yerden başlarlar. Fişek yatağının bir özelliği de içerisinde yiv ve setler bulunmamasıdır. Bunların yeri ne sadece MP-5 makineli tabanca ve G-3 gibi piyade tüfeklerin- de “gaz kanalları” bulunur.

Gaz kanalları yiv ve setlerle karıştırılmamalıdır. Çünkü, helezon şeklinde olmayıp, namlu eksenine paralel ve düz bir şekilde bulunurlar. Ateşlemeden sonra barut gazı basıncının yardımıyla boş koyanın dışarıya atılmasına ve mekanizmanın geriye doğru gelişme yardımcı olurlar.

Fişek yatağı; otomatik tabancalarda namlunun hemen gerisinde bulunur. Namluya bitişik halde olup, onun devamı durumundadır. Toplu tabancalarda fişek yatağı namludan ayrıdır. Bu silahlarda fişek yatağı görevini, silindirdeki top yuvalarının her biri ayrı ayrı yapar.

Fişek Yatağı Rampası

Şarjörlü tabancalarda namlu gerisinde ve namluya bitişik olarak bulunan fişek yatağının hemen arka tarafına bitişik olarak imal edilir. Şarjörde bulunan fişeğin, şarjörden fişek yatağına geçerken rahatça yerleşmesini sağlayan pürüzsüz meyilli bir yüzeyi olan kısım fişek yatağı rampasını oluşturur.

Kısaca, “fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı” yerdir. Fişek Yatağı Desteği

Otomatik silahlarda fişek yatağındaki fişeğin namlu içerisine kaçmasını önleyen, koyanın uç kısmının dayandığı” yerdir.

Fişek Yatağı ile İlgili Arızalar ve Alınabilecek Önlemler

Fişek yatağı, fişek çapından aşırı derecede büyük olduğu veya zamanla aşındığında; atış sırasında barut gazının etkisiyle fişek genişlemekte, şişmekte ve hatta yarılabilmektedir. Otomatik silahlarda böyle bir durum meydana geldiğinde, boş koyanın otomatik olarak dışarı atılması güçleşmekte ve silah normal olarak çalışmamaktadır. Aynı sebeple barut gazı basıncından tam istifade edilemez.

Fişek yatağındaki barut gazı artıkları, toz, aşırı derecede pislik veya pas birikmesi sonucu fişek, fişek yatağına yerleştirilemez duruma gelebilir. Aynı problemler, çapı uygun olmayan veya imalat hatası bulunan fişekler kullanıldığında da meydana gelmektedir.

 

MP-5 ve G-3 gibi silahlarda bulunan gaz kanallarının pislikten kapandığı durumlarda. silah atış yapsa bile boş kovanı dışarı atamadığı ve silahın ikinci atışı gerçekleştiremediği görülür.

Önlem olarak;

Fişek yatağının ve namlunun devamlı olarak temizlik ve bakımı yapılmalıdır. Bilhassa atıştan sonra fişek yatağında kalan barut, is ve buna benzer pisliklerin birikmesi küflenmeler meydana gelir. Bu nedenle; her atıştan sonra namlu ve özellikle fişek yatağının temiz tutulması ve usulüne uygun olarak temizlenmesi silahın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

KAYNAK : Silah İlanları

“Silahta, atış sırası bekleyen fişeklerin işgal etmiş olduğu yerdir”

Otomatik tabancalarda hazne görevini ŞARJÖR, toplu tabancalarda ise bu görevi silindirdeki Top YUVALARI’nın tamamı yapar.

Silahların geliştirilmesine paralel olarak haznenin çok değişik şekil ve yerlerde bulunduğuna rastlamaktayız. Başlangıçta, tek tek fişek yatağına fişek yerleştirilmekte iken zamanla silindir şeklinde top yuvaları, dönerli fişek yuvaları, sabit şarjörler, tamburlu şarjörler ve silaha takılıp çıkarılan şarjörler geliştirilmiştir. Şarjör kapasiteleri, fabrikasyon silahlarda çok daha fazladır.

KAYNAK : Silah İlanları

Haznenin tarifinden de anlaşılacağı gibi şarjör, “atış için sırada bekleyen fişeklerin bulunduğu kısımdır

Şarjörler genel olarak, şarjör tüpü, şarjör kapağı, şarjör yayı, gerdel ve şarjör kapak kilidinden meydana gelirler.

Şarjör tutma mandalının çenesi şarjör gövdesinde bulunan çentiğe takılarak, şarjörün silahtan düşmesini önler. Mandal yayı esnek bir yapıdadır. Mandalın üzerine basıldığında mandal çenesi şarjör çentiğinden ayrılır ve şarjör silahtan çıkarılır.

Şarjör Tüpü (Gövdesi)

“Şarjörün en büyük parçası olup fişeklerin içerisine yerleştirildiği kısmıdır”

Yapısı genellikle sert metallerden oluşur. Bazı tabancaların örneğin Brovning. Cz 75, Ruger. Beratta gibi şarjör kapasitesi 7 fişekten fazla olan tabancaların şarjörlerinin üst kısmı dar. alt kısmı geniş ve çift kolonlu olarak yekpare çelikten imal edilmişlerdir.

Gövdenin üzerinde bulunan yuvarlak deliklerden şarjörün içindeki fişek sayısı anlaşılabilir.

Gövdenin üzerinde ve oval olan tarafında bulunan dikdörtgen şeklindeki delik, şarjör tutma mandal yuvasıdır.

“Gerdeli yukarı iterek, her fişeğin şarjör dudakları arasına tam olarak oturmasını temin eder.”

Şarjördeki fişeklerin rahat bir şekilde fişek yatağına itilmesine yardımcı olan şarjör yayı, genellikle çelikten yapılır ve esnek bir yapıya sahiptir. Şarjör yayının esnekliğini kaybetmemesi için, silah kullanılmadığı zamanlarda şarjördeki fişeklerin tamamen boşaltılması veya yedekleri ile değiştirilerek kullanılmasında fayda vardır.

Gerdel

“Şarjör tüpü içerisinde bulunan şarjör yayının uç kısmına takılan ve fişeklerin üzerine yerleştirdiği parçadır”

Şarjördeki hareketli parçalardan biridir. Genellikle sert plastikten oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. Üzerine atış sırası bekleyen fişekler konur. Şekli, gövdenin. şarjör dudaklarının ve fişek yatağının şekline göre dizayn edilmiştir.

Şarjör Kapağı

“Şarjör yayı ve şarjör tüpünün alt kısmında bulunan ve fişeklerin şarjör içerisinde muhafazasını sağlayan parçadır”

Şarjör gövdesinin alt tarafını kapatmak için yapılmıştır. Şarjör gövdesine alt tarafta bulunan kızaklardan sürülerek takılır ve çıkarılır. Ortasında şarjör kapak kilidinin geçmesi için yuvarlak bir delik bulunur.

 

Şarjör Kapak Kilidi

“Şarjör tüpü ve şarjör yayı ile şarjör kapağını bir arada tutan, şarjörün sökülmesini ve parçaların birbirine kilitlenmesini sağlayan en küçük parçadır.” Şarjör kapak kilidi, kapağın kızaklardan çıkmasını önler.

Şarjör Yuvası

“Şarjörlerin silah üzerinde yerleştirilmiş olduğu bölgelere’ şarjör yuvası denilmektedir.

Şarjör ile birlikte şarjör yuvası da “hazne”yi oluşturmaktadır. Şarjörlerin bulunduğu yerler, silah çeşitlerine göre; direkt Gövdeye takılabilen ve Kabza içerisine yerleştirilen iki şekli vardır.

Şarjörün Sökülmesi

Şarjör sağ elde, şarjör ağız tutakları aşağıya gelecek şekilde tutulur. Şarjör tabanında bulunan şarjör kilidine ucu sert bir cisimle içeriye doğru bastırılır. Bu sırada sol el baş parmağı ile kilitli durumdan kurtulan şarjör kapağı öne doğru itilerek sol elle dışarıya çıkarılır.

Şarjörün kapağından sonra sırasıyla şarjör yayı ve şarjör gerdeli üsten hafifçe aşağıya bastırılarak şarjör tüpünün içi boşaltılır.

UYARI ! Yayın fırlamaması için sol el baş parmağı ile şarjör kapağına devamlı surette baskı yapılarak kontrol altında tutulur.

Hazne (Şarjör ve Top Yuvaları) İle İlgili Arızalar ve Alınabilecek Önlemler

Şarjörlü silahlarda fişeğin, fişek yatağına dolduruşu sırasında meydana gelen tutuklulukların, büyük bir çoğunluğu, şarjör ağızlarının ezilmesi, eğilmesi ve aşınması ile yayın özelliğini kaybetmesi, şarjör tüpü içerisinde sıkışması veya fişeklerin şarjöre iyi bir şekilde yerleştirilmemesinden dolayı arızalar ortaya çıkmaktadır.

Şarjör kilidinin, yuvasına girip-çıkması sırasında aşınması, şarjör yuvasına tam otur maması veya gevşek tutulması sonucu şarjördeki fişekler fişek yatağına sürülemez. Böyle şarjörlerin değiştirilmesi gerekir.

> Şarjör içerisinde fişeklerin üzerine yerleştirildiği gerdelin, bükülmesi veya ezilmesi şarjör içerisinde bulunan fişeklerin sıkışmasına ve yukarı çıkıp dolduruş yapılmasına engel olur. Ayrıca gerdelin aşınması sonucu şarjördeki fişekler bittiğinde sürgü tutucusunu yukarıya kaldırıp sürgünün geride takılı kalmasını sağlayamaz.

Toplu tabancalarda, hazne ile ilgili tutukluk nedenlerine daha az rastlanmaktadır.

Ancak fişekler, fişek yuvalarına yerleştirildikten sonra silindirin uç veya geri kısmından, normalin üzerinde taşmalar yapıyor ise silindirin dönüşünü engellemiş olur. Dolduruş yapıldıktan sonra silindir tam bir tur döndürülüp, fişeklerden herhangi birisinin takılma yapıp- yapmadığının kontrol edilmesi yeterlidir.

Önlem olarak;

Fişekleri şarjöre doldururken, şarjör ağız kısımlarının zorlanmaması, şarjöre kapa sitesinin üstünde fişek yerleştirilmeye çalışılmaması ve şarjörün sert zemin üzerine düşüp çarpmasının önlenmesi gerekir. Ayrıca zamanla esnekliğini kaybeden yayın değiştirilmesi, zaman zaman fişeklerin şarjörden çıkartılarak temizlenmesi, periyodik olarak şarjörlerin yedekleriyle değiştirilmesinde fayda vardır.

Çoğu zaman şarjörlerde hiç bir arıza olmadığı halde, dolduruş gerçekleşmemekte ve atıcılar dolduruş yaptıklarını zannederek boşa tetik düşürmektedirler. Görev sırasında silahını doldurduğu kanısıyla hareket eden atıcı çok güç durumlara düşebilmektedir.

UYARI! Şarjörün, şarjör yuvasına iyice yerleştirildiğinden emin olmak için “Çıt” sesinin duyulması gerekir. Şarjör, şarjör yuvasına iyice yerleştirilmediği zaman, sürgü çekilip bırakıldığında en üst sıradaki fişek, fişek yatağına sürülememektedir.

Bazen de şarjör başlangıçta şarjör yuvasına tam anlamıyla yerleştirildiği halde, taşıma sırasında çeşitli etkenlerle kısmen yuvasından çıkmakta veya farkında olmaksızın düşebilmektedir. Özellikle Brovning, Cz 75, Ruger gibi tabancalarda, şarjör kilitleme düğmesinin, çerçeveden dışa taşmış şekilde bulunması, belde veya üstte taşınması sırasında, şarjör kilidine dışarıdan istenmeden baskılar olabilmekte ve böylece kilitli olan şarjör kısmen

 

yuvasından çıkmakta veya tabancayı tutma ve taşıma pozisyon una bağlı olarak düşebilmektedir.

Bu nedenle; şarjörün, şarjör yuvasına iyice yerleştirildiğinin ve kilitlendiğinin garanti edilmesi ve taşıma sırasında sık sık kontrol edilmesinde zor durumlarda kalınmaması için fayda vardır. Şarjörlerin, şarjör ağız dudaklarının ön tarafının zamanla deforme olarak genişlemesi sonucu yayın mermilere aşağıdan baskısı nedeniyle sürgün ün dolduruş yapmak için geri çekildiği anda en üsteki fişeğin ön tarafı önce harekete geçerek dikilir Bunun sonucunda silah tutukluk yapar.

KAYNAK : Silah İlanları

“Fişeğin yada boş koyanın, fişek yatağından çıkarmaya yarayan tertibata” kovan atma tertibatı denir. Otomatik ve toplu tabancalarda, değişik şekillerde gerçekleşmektedir.

Toplu Tabancalarda Kovan Atma Tertibatı

Namluları ve silindirleri sabit olan toplu tabancalarda, namlunun yan tarafına veya genellikle namlunun altına konulan ve silindirin ortasından geçen bir harbi yardımıyla top yuvalarındaki fişek veya kovanlar teker teker önden geriye itilmek suretiyle çıkartılır.

Namluları, silindir ile birlikte çerçeveden açılabilen toplu tabancalar ile yalnız silindiri bir mandal vasıtası ile çerçeveye kilitlenip açılabilen toplu tabancalarda; silindirin gerisine ve aynı zamanda silindirin içerisine yerleştirilmiş tüm fişekler, koyanın dip kısmındaki çıkıntıya takılarak, yıldız şeklindeki tırnak tarafından dışarıya doğru çıkartılırlar.

Fişeklerin kovan kısmının dip tablalarındaki çıkıntı. (A) tırnağının üzerine oturtulmuştur. (A) tırnağı. (B) tırnak milinin namlu altında, namlu ucuna yakın yerde bulunan diğer ucundan geriye doğru itilmektedir. (B) tırnak milinin bu hareketi ile top yuvalarına yerleştirilmiş ve dip tablalarındaki çıkıntıları. (A) tırnağı üzerine oturtulmuş bulunan tüm fişek veya kovanları aynı anda dışarıya çıkar maktadır.

Otomatik Tabancalarda Kovan Atma Tertibatı

Fişek yatağında bulunan fişek, ateş edilince meydana gelen barut gazı basıncı ile çekirdek namluyu terk ederken, ters yöndeki basınç kovan dip tablasına baskı yapar ve mekanizmayı geriye doğru iter. Bu geri itme sırasında sürgü üzerine yerleştirilen tırnak yardımıyla boş kovan geriye gelir. Gövdenin arka tarafta bulunan çıkıntıya çarpan kovan, kovan atma boşluğundan dışarıya atılır. Burada karşımıza iki kavram çıkmaktadır. Bunlar, TIRNAK ve ÇIKARICIDIR.

Tırnak Otomatik tabancalarda; “sürgü üzerinde Makineli tabancalarda (MP-5 gibi) ise mekanizma başı üzerine yerleştirilmiş, fişek yatağından fişek yada boş kovanı çıkartmaya” yarayan bir parçadır. Dışarıdan bakıldığı zaman görünmeyen kendisine ait hareketli bir yayı vardır.

Toplu tabancalarda tırnak; “silindirin tam ortasından geçen ve namlunun alt kısmına kadar uzanan bir mil ve bu milin gerisinde bulunan yıldız şeklindeki parçadan” oluşur.

Çıkarıcı (Boş Kovan Atacağı)

Otomatik tabancalarda genellikle, “tırnağın karşısına gelecek bir yerde, gövde üzerine yerleştirilmiş ve sabit bir şekilde bulunan çıkıntıdan” ibarettir.

Tırnak ve çıkarıcı parçalarının şekilleri, mekanik yapıları ve silah üzerinde yerleştiril dikleri yerler, çeşitli tip ve marka tabancalarda kısmen değişik olmasına rağmen genel itibariyle aynı görevi yapmaktadırlar.

Otomatik tabancalarda kovan atma tertibatının çalışması

(A) tırnak kolunun her iki ucu aşağı ve yukarı doğru hareket etme kabiliyetine sahiptir.

  1. yayı ise devamlı olarak
  2. oku istikametinde tırnak kolunu iter. Kolun diğer ucu,
  3. oku istikametinde devamlı olarak itilir.

Silahın dolduruşu sırasında tırnak, namlu istikametine doğru süratle giderken ilk önce (D) fişeğinin dip tablasına, kenara yakın ve dış tarafından çarpar. Tırnağın uç kısmının kavisli olmasından dolayı, çarpma sırasında yukarıya doğru yükselir ve yay vasıtasıyla da devamlı

 

olarak diğer ucundan itildiği için, koyanın kenarını aşar asmaz kovan kenarındaki girintiye geçerek sıkıca kavrar.

Fişek, fişek yatağında iken bu şekilde takılı kalır ve silah, ateş etmeye hazır vaziyettedir. Gerek ateş etmeyle birlikte geri tepmesi yoluyla, tırnağın monte edilmiş olduğu sürgü geriye doğru gelirken, gerekse sürgünün el ile geriye çekilmesi ile tırnak da geriye doğru gelir. Tırnak, kenarına takılı bulunduğu fişeği veya kovanı çekerek fişek yatağından çıkarır ve süratle geriye doğru getirmeye başlar. Fişeğin veya koyanın diğer kenarı dip tabla kısmından (D) kovan atacağının (B) çıkıntılı kısmına çarparak, sürgü üzerindeki kovan atma boşluğundan dışarıya atılır.

KAYNAK : Silah İlanları

> Tırnak yayı kırılır veya esnekliğini kaybeder ise tırnak kovanı kavrayamaz. Tırnağın fişeğe takıldığı uç kısmı kırılabilir veya aşınabilir, bu takdirde koyanın kenarından kolaylıkla kurtulur ve fişek yatağından kovanı çekemez. Geri gelme sırasında koyanın kenarını yırtar ve çekemeden geriye gelir.

> Boş kovan atacağı, aşınır veya kırılır, boş kovanı dışarıya fırlatamaz ve kovan, sürgü ile fişek yatağı arasında sıkışıp kalır.

> Toplu tabancalarda tırnak milinin eğilmesi veya küflenmesi sıkışarak çalışmasına mani olur. Yine tırnağın kırılması veya aşınması sonucu fişek yatağındaki boş kovan yada fişek çıkarılamaz.

Ayrıca direkt t ilişkisi olmamakla birlikte;

Barut gazı basıncının yeterli olmadığı hallerde, sürgü yerine getiren yayın gücünü yenemeyeceği ve dolayısıyla tırnak, tam anlamıyla geriye gelmesi gerektiği bölgeye kadar gelemeyecektir. Böylece kovan, çıkarıcıya kadar ulaşamaz veya ulaşsa bile istenilen şekilde çarpamaz.

Silahla yeni tanışan bir çok atıcı, dolduruş sırasında sürgü veya kurma kolunu geriye çekip, dolduruş için serbest bırakmaz ve ileriye doğru eli ile yardım ettiğinden, tırnağın uç kısmı kovana yeterli şiddette çarpıp kenarındaki girintiye takılmaz.

Bu durumda, tırnağın uç kısmı fişeğin gerisinde ve boşta kalacağından, ya iğne fişek kapsülüne kadar ulaşmayıp ateşlemeyi sağlayamamakta veya ateşleme olsa bile tırnak, kovana takılı olmadığından boş kovanı dışarıya çekememektedir. Bunun meydana gelmemesi için, dolduruş sırasında sürgü veya kurma kolunu geriye çektikten sonra, aniden serbest bırakıp, yerine getiren yayın ileriye itme gücü ile kendiliğinden ve süratle ileriye fırlaması sağlanmalıdır.

KAYNAK : Silah İlanları

“İğnenin, kapsüle darbe yaparak barutu ateşlemeye yarayan kısmıdır”

Bu sistemde, birden fazla parça görev almakta ve sistemin çeşidine göre parçalar azalıp artabilmektedir. Bu sistemin ana parçaları; tetik, iğne, iğne yayı, horoz, horoz mesnetti ve yayıdır.

Tetik; “fişeğin ateşlenmesi için ilk hareketi veren kısma” denir. Tetiğin çekilmesiyle birlikte toplu tabancalarda horoz, doğrudan ucundaki çıkıntı ile kapsüle vurur ve fişeği ateşler.

Otomatik tabancalarda, horoz iğneye çarparak iğnenin büyük bir kuvvetle kapsüle vurmasını Sağlar veya iğneli (horozsuz) sistemdeki gibi ateşleme iğnesini serbest bırakıp harekete geçirerek, kapsüle çarpmasını Sağlar.

İğne; “horozun hareketini, fişek kap sülüne intikal ettiren ve patlamayı gerçekleştiren parçadır.” Ateşleme mili olarak da isimlendirilir.

İğne Yayı; “horoz tarafından ileriye itilen iğnenin iğne yuvası içinde, geriye ve normal yerine gelmesini sağlar”

Horoz; “horozlu sistemde veya horozlu-iğneli sistemde tetiğin çekilmesiyle birlikte iğneye bir basınç uygulayarak iğnenin kapsüle çarpmasını sağlayan veya toplu tabancalarda olduğu gibi, doğrudan kapsüle çarpan” kısımdır. Bazı kaynaklarda buna “ateşleme çekici” denildiği görülmektedir.

Horoz mesnedi ve yaya; “horoza direnç ve esneklik sağlayan parçadır”

 

Genel olarak günümüz tabancalarında geliştirilen üç ayrı sistemin olduğunu görmekteyiz. Bunlar; Horozlu Sistem. Horozlu-iğneli Sistem ve İğneli Sistem’dir.

“Silahı, ateşlemek amacıyla kapsüle yapılan darbe direkt olarak horoz tarafından gerçekleştiriliyorsa” bu sisteme horozlu sistem denir. Kısaca; darbe doğrudan doğruya horoz vasıtasıyla yapılmaktadır.

Tetik çekildiğinde aradaki parçalar vasıtasıyla bu hareket horoza intikal eder. Horoz şiddetle fişek kapsülüne darbe yapar. Kapsülü infilak ettirerek barutu tutuşturur.

Basit bir mekanik yapıya sahip bu sistemin; Smith Wesson, Colt gibi daha çok toplu tabancalarda kullanıldığını görmekteyiz.

Horozlu-İğneli Sistem

“Horozun yaptığı darbeyi, iğne vasıtası ile kapsüle ileten sisteme” horozlu-iğneli sistem denir. Burada horoz, darbesini doğrudan doğruya fişek kapsülüne indirmez. Bu görevi ateşlerine iğnesi yerine getirir.

Tetik çekildiğinde hareket, arada görev alan parçalar vasıtasıyla horoza intikal eder. Horoz iğneye şiddetle çarparak, iğneyi ileriye doğru fırlatır ve fişek kapsülüne darbe yaptırır. İleriye fırlayan iğne, yayı vasıtasıyla tekrar geriye gelir ve ikinci bir hareket için normal yerini alır.

Tabancalarda çok yaygın olarak kullanılan bir ateşleme sistemidir. Örneğin, Brovning, Cz 75, Ruger, Beratta, Star, Jerıcho, Astra, Sig Sauer gibi otomatik tabancalardaki ateşleme tertibatı böyledir.

İğneli Sistem

“Bir yay vasıtası ile kurulan iğnenin kapsüle darbe yapması sistemine” iğneli sistem denir. Bu sistemde horoz yoktur. Fişeğin ateşlenmesi sonucu oluşan barut gazı basıncı ile mekanizma geriye doğru hareket ederken kurulan iğnenin, tetik çekildiğinde serbest kalarak(yaydan aldığı güçle) kapsüle darbe yapması ateşlemeyi sağlar.

Brovning’in bazı modellerinde (Tuğralı Polis), parabellum, Mab ve Masuer, Glock 17, S Sigma  ve Walther P 99 gibi tabancalarla, Sten Makinalı tabancalarında bu veya buna benzer ateşleme sistemi bulunmaktadır.

KAYNAK : Silah İlanları

Silahın tetiğinin çekilmesi ile ateşlemenin gerçekleşmesine kadarki sistemin çalışmasında meydana gelen arızalardır. Ateşleme sırasında; tetik, tetik mafsalı veya tetik manivelası, intikal manivelası, horoz kurma parçası, horoz, horoz yayı, iğne ve iğne yayı sırası ile çalışır. Bu parçalardan biri çalışmaz veya biri ile diğerinin irtibatı kesilirse taban canın ateşleme sistemlerinde arıza vardır ve silah ateşlenmeyebilir.

Horoz-İğneli Sistem ve İğneli Sistemde; iğnenin kırılması, ucunun eğilmesi, iğne yuvası içerisinde sıkışması gibi arızalara rastlamaktayız. Ayrıca iğne yayı esnekliğini kaybetmek veya kırılmak suretiyle arızalar yaratabilmektedir. Bazı hallerde, sıkışarak uç kısmı ileriye doğru çıkık olarak kalan, başka bir deyişle tekrar geriye eski yerine dönemeyip ileride sabitleşen iğnelerin, dolduruş sırasında hiç tetiği çekmeksizin kendiliğinden patlamalara hatta tabancanın tam otomatik duruma geçmesine neden olabilmektedir.

İğneli Sistemde; iğne ve iğne bloğu tek bir parçadan oluşmaktadır. İğne bu parça üzerinde ve sabit bir şekilde bulunmaktadır. Burada ayrıca bir iğne yayı bulunmaz. Ancak, iğnenin bulunmuş olduğu blok, yerine getiren yay vasıtasıyla ileriye fırlatılır ve ateşlemeyi temin eder. Bu ateşleme sisteminden dolayıdır ki; emniyete alınmadıkları takdirde. dipçikleri üzerine düştüklerinde, çarpma ve ani hamlelerde kendiliğinden ateşlenebilmektedirler. (Sten makineli tabancalarda sık sık rastlanır.)

Önlem olarak;

İğne kırık veya kısa ise yenisi ile değiştirilir. Horoz yayı özelliğini kaybetmiş, diğer parçalarda kırılma, eğilme, ezilme varsa yenisi ile değiştirilerek arıza giderilir.

> Çoğunlukla bu parçalarda meydana gelen arızalar, atıcı tarafından bilinmez veya bilinse bile giderilemez. Bu durumda silah, silah bakım kademesine gönderilerek yetkililerce tamir edilmesi sağlanır.

KAYNAK : Silah İlanları

“Namluya yanlara ve yüksekliğine yön vermeye ve istenilen şekilde hedefe isabet kaydetmeye yarayan tertibattır.” Öz olarak, silahın nişan almaya yarayan tertibattır. Nişan tertibatı GEZ ve ARPACIK parçalarından oluşan basit bir tertibattır.

Tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlarda; “namlunun en ileri bölümünde, namlu ağzına yakın, sürgü veya namlu üzerinde bulunan ve nişan alırken gezle beraber göz ile hedef arasında aynı çizgi üzerine getirilen küçük çıkıntı” arpacığı oluşturur.

Arpacık, silahlarda değişik şekillerde bulunmakla birlikte genelde; dikdörtgen, üçgen, koni, küre ve çember içerisine yerleştirilmiş tiplerde bulunmaktadır.

Bazı silahların nişangah düzeninde gece nişan almayı kolaylaştıran fosforlu maddeler bulunabilmektedir.

Tüfek ve tabanca gibi ateşli silahlarda; “namlunun geri kısmında, fişek yatağına isabet eden bölgesi üzerinde veya sürgünün bu bölgeye yakın yerin üzerinde bulunan ve arpacıkla birlikte göz ile hedef arasında aynı doğru üzerine getirilen kertikli kısım” gez adını almaktadır.

Gez, değişik silah modellerinde çeşitli şekillerde bulunmakla birlikte genelde; üçgen, dikdörtgen, yarım daire ve tam daire şekillerine rastlanmaktadır.

Yuvarlak Gez-Çubuk Arpacık

Yuvarlak gez, çubuk arpacıkla nişan alınırken arpacık gezin tam ortasına yerleştirilir. Arpacığın tepe noktası ise hedefin üstüne yerleştirilir. Hedefin gezin ortasına yerleştirilmeye çalışılması yanlış tır. Önce arpacık gezin içine doğru yerleştirilmeli, daha sonra arpacık hedefle çakıştırılarak nişan alınmalıdır.

Bazı silahlarda gezlerin sabit, bazılarının ise bir kızak üzerinde hareket ettirilebilen yada yan taraflarında bulunan vidalar yardımıyla ayarlanabilen ayarlı gezler vardır. Özellikle hareket edebilir nitelikteki gezler, çeşitli çarpma ve darbeler ile kaya bilmekte ve farkında olmadan atıcının hatalı nişan almasına neden olabilmektedir. Aynı şekilde arpacığında çeşitli çarpma ve darbelerle kaymaların ezilmelerin ola bileceği unutulmamalıdır.

Üçgen, dikdörtgen ve yarım daire gezlerin faydalar; bu tür gezlerin, görüş sahaları geniştir. Silahın süratle ve kolaylıkla hedefe yöneltilip nişan alınmasına imkan Sağlar.

Daire gezlerin fayda ve sakıncaları; nişan hattının her yönü ile kontrolünü ve sınırlarını kısıtladığından, istikrarlı ve az hatalı nişan alınmasına imkan sağlar. Daire gezlerin görüş sahaları dardır. Hedefe yöneltilmesi, nişan hattının ayarlanması, zayıf ışık şartlarında nişan alınması güç ve uzun zaman alır. Bu nedenle; sıhhatli bir şekilde nişan alınması daha güçtür ve daha fazla tecrübeyi gerektirir.

KAYNAK : Silah İlanları

“Silahın kendiliğinden yada başkaları tarafından kazara da olsa ateş almasına engel olan tertibattır” Fişeğin ateşlenmesini engelleyen sistemdir. Ana emniyet tertibatı ve yardımcı emniyet tertibatı olarak iki gruba ayrılır.

Mandal (Parmak) Emniyeti

Emniyet Mandalının Silah Gövdesinin Üzerinde Olduğu Durumlarda Elle çalışan bu emniyet sistemi, horozun düşmesini bloke eden mekanik bir emniyet tir. Bu sistemde emniyet mandalı eğer gövdenin üzerinde ise, kurulu durumdaki horozu bloke ettiği gibi, tetik mekanizmasını ve kapak takımının (sürgü) hareketini de bloke eder.

Brovning ve Cz 75 tabancalar örnek verilebilir. Ruger,

Kırıkkale gibi tabancalarda mandal emniyetinin kapalı olması silahın dolduruş yapmasını engellemez.

Emniyet Mandalı Sürgü Kapağının Üzerinde Olduğu Durumlarda

Bu sistemde sürgü üzerindeki emniyet mandalı horoz ve iğne grubunu bloke ederken genelde tetik mekanizmasını ve kapak takımını (sürgü) hareketini bloke etmez. Ruger ve Kırıkkale’de olduğu gibi. Bununla birlikte her silah için tasarımdan kaynaklanan farklılıklar görülebilir. Silahlarda tetik, iğne veya horoz bu mandal vasıtasıyla kilitlenir. Mekanizmalı sistemlerde,

 

mekanizma hareket edemez ve ateşleme düzeni kilitli kalır. Söz konusu mandal, genellikle silah kabzasının sol üst yanında bulunur. Bazı silahlarda mandal, sürgünün geri ve sol tarafında bulunabilmektedir.

Otomatik tabancalardan; Brovning, Cz-75, Heckler 8 Koch USP gibi tabancalarda emniyet mandalı kabzanın üst solunda ve geri kısmında bulunmaktadır. Bazı modellerde emniyet Mandalı sürgü kapağının her iki yönünde de bulunan tek bir parçadan oluşmak tadır.

Buna karşı, Ruger, Beratta 92, Jericho 941,

Smith8 Model 6906, Astra’nın bazı modellerinde emniyet mandalı sürgünün sol ve geri kısmında bulunmaktadır.

Uzun namlulu; M16 Rifle, Komando ve Kara bin modellerinde, G-3, MP-5, MG-3, G-41 ve HK-23 gibi piyade tüfeklerinde emniyet mandalı, kabza grubunun sol yan tarafında ve üç ayrı pozisyonda ayarlanabilmektedir. AK-47 Kalaşhnikov tüfeğinde emniyet mandalı, silahın sağ tarafında bulunmaktadır.

Kabza Emniyeti

Uzun namlulu silahlarda bulunmayan kabza emniyeti, bazı otomatik tabancalarda mandal emniyetine ilaveten bu emniyet sistemi de konulmuştur. Bu durumda silahın ateşlenmesi için

emniyet mandalının açık olması yeterli değildir. Atış . yapılırken daha doğrusu tetik çekilirken, el ayası ile

kabza gerisine basınç yapmak gerekmektedir. Çünkü kabzanın gerisinde bulunan oynar kısıma, basınç olmadığı takdirde ileriye doğru bir kayma olmayacak ve kabza emniyeti.

kapalı kalacaktır. Kabza emniyetine, daha çok eski model silahlarda halk arasında Tuğralı Polis denilen Brovning ile Fransız Mab örnek verilebilir.

Şarjör Emniyeti

Otomatik silahlarda rastlanan bir emniyet tertibatıdır. Burada önemli olan nokta, şarjörün kabza içerisine yerleşmedikçe tabancanın ateşleme düzeninin faaliyet göster memesidir. Mekanik olarak şarjör emniyetinin çalışma şeklini izah edecek olur sak;

Şarjör emniyeti, tetik mekanizması

içerisinde yayla desteklenen bir pistondan ibarettir. Şarjör takılı olduğunda pistona baskı

yapar, piston ise tetik manivelasına baskı yaparak intikal manivelasının altına gelmesini sağlar. Tetik çekildiğinde, tetik manivelası intikal manivelasının altından yukarı doğru kaldırarak ateşlemeyi Sağlar.

Şarjör çıkartıldığında ise, piston şarjör yuvasının içine doğru çıkıntı yapar ve tetik manivelasına yaptığı baskı kalkar. (Tetik manivelası, intikal manivelasının altından çekilmiş olur ve irtibat kesilir) Böylece tetik çekildiğinde tetik manivelası intikal manivelasını yukarı kaldırmaz ve ateşleme olmaz.

 

UYARI! Normalde şarjör takılı olmadığı zaman, tabanca ateş etmez. Ancak; pistona şarjör yuvasından herhangi bir şeyle (tornavida, kalem vb.) baskı yaparak tetik çekilirse ateşleme gerçekleşebilir. Şarjör emniyetini en iyi temsil eden silaha, Brovning örnek verilebilir

KAYNAK : Silah İlanları

Uzun ve kısa namlulu ateşli silahların çoğunda ana emniyet tertibatına ek olarak yardımcı emniyet tertibatları bulunur.

Horoz Emniyeti

Horoz elle çekilirken veya bırakılırken kaza ile elden kurtulursa horoz emniyet

çentiğine takılı kalır ve ateşleme iğnesine vurması engellenir. Böylece istem dışı ateşlemeyi engeller.

Mekanik olarak horoz emniyetinin çalışma şeklini izah edecek olursak;

 

Horoz kurulu değilken, horozu yavaş yavaş kurmaya çalıştığımızda birinci takıldığı çentik horoz emniyet çentiği. kurmaya devam ettiğimizde ikinci takıldığı çentik ise horoz kurma çentiğidir.

Horozu emniyet çentiğine getirdiğimizde iğne ile arasında mesafe kalır ve herhangi bir çarpma veya tetiği çekme ile tabanca ateş etmez.

  1. Tetik Manivelası
  2. intikal Manivelası
  3. Şarjör Yuvası
  4. Şarjör Emniyet Piston
  5. Tetik
KAYNAK : Silah İlanları

Emniyeti kontrol edilmeli, emniyeti ateş durumuna getirilir. Fişek hatalı olabilir, fişek değiştirilir.

Kapsül kontrol edilir, iğne izi hafif veya hiç yoksa iğne veya iğne yayında problem vardır. Problem iğnede ise değiştirilir.

Horoz kontrol edilir, horoz düşmüyorsa silah uzmanına gösterilir. Boş kovan dışarı atılmıyorsa

Fişek yatağında pislik olabilir. Fişek yatağı temizlenir. Fişek yatağına sıkışan kovanı çıkarmak için tabanca emniyete alınır. Şarjör çıkarılarak namlu ucundan bezli harbi sokarak boş kovan dışarıya çıkarılır.

Fişeğin kirli, paslı olup olmadığı kontrol edilir, gerekiyorsa fişek değiştirilir.

Fişek yatağının hasarlı olup olmadığı kontrol edilir, hasar varsa kademeye gönderilir.

Tırnak yayının çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Direnç zayıfsa değiştirilir. Tırnak kırık olabilir, kırıksa değiştirilir.

Sürgü tamamen ileride kilitlenmiyorsa

> Çalışan parçalar yağsız kalmış olabilir. Bu parçalar yağlanır.

> Yerine getiren yay hasarlı veya kırık olabilir. Hasarlı veya kırık ise kademeye gönderi lerek değiştirilir.

Sürgü geriye geliyor fakat ileri gitmiyorsa

> Yerine getiren yay hasarlı, kırık veya deforme olmuş olabilir, yerine getiren yay bakımdan sonra takılmamış olabilir.

Şarjörde fişek bitmiş olabilir. Sürgü ve gövdenin kızaklarında çapaklar bulunabilir. Kızaklar temizlenir.

Şarjörde fişek bitmesine rağmen sürgü geride takılı kalmıyorsa

Gerdel, aşınmış olabilir. Şarjör yayı deforme olmuş olabilir, şarjör gövdesi ve şarjör dudakları ezik olabilir. Böyle durumlarda şarjör değiştirilir.

Boş kovan atacağının çenesi aşınmış olabilir. Şarjör kiliti arızalı olabilir. Kademeye gönderilerek parçalar değiştirilir.

Tetik çekildiği halde horoz düşmüyorsa

Tetik manivelası tetikten kopmuş olabilir. Tetik manivelasının tulumba ara parçasına takılan çenesi aşınmış olabilir.

Tetik manivelası kırık olabilir. Tetik yayı kırık ya da deforme olmuş olabilir. Tetik tulumba tespit pimleri düşmüş olabilir.

Tabanca emniyette olabilir. Horoz mesnedi veya yayı kırık ya da deforme olmuş ola bilir. Horozun çenesi aşınmış olabilir.

Tabanca emniyette olduğu halde horoz düşüyorsa

Emniyet mandalının çenesi aşınmış olabilir.

Tetiğin emniyet mandalina dayanan çenesi aşınmış veya kırılmış olabilir. Tabancanın horozu yavaş düşüyorsa

Horoz mesnedi eğilmiş olabilir veya horoz yayı esnekliğini kaybetmiş olabilir. Tabanca tam otomatik olarak çalışıyorsa

Tetik ara parçasının üst çenesi aşınmış veya kırılmış olabilir.

KAYNAK : Silah İlanları

Basit Bakım

 

“Silahı sökmek, temizlemek, koruyucu yağ ile yeterince yağlamak ve silahı geri takmaktan oluşan bakım türüdür

Basit bakımda tabancanın; kapak takımı

(sürgü), namlu, yerine getiren yay ve yay mili çıkarılır. Daha fazla sökmeye gerek yoktur.

Basit bakımda, tabancanın paslı, kirli kısımları temizlemede ve yağlamada kullanılan malzeme ile temizlenir ve kurulanır. Bezle ince bir tabaka halinde üzerine koruyucu yağ sürülür ve kurulanır.

 

Kapsamlı Bakım

“Bir silah ustası tarafından yapılması gereken bakımdır”

 

Yıllık ve Periyodik Bakım

 

“Silahın yılda bir kere bizzat silah uzmanları tarafından yapılması gereken bakımdır

Bu bakım türünde; silahın bütün parçaları en ince ayrıntısına kadar sökülür. Çalışan parçalarda deforme olup olmadığı. kırılma veya bükülmeler kontrol edilir. Silahın her-

hangi bir parçasındaki kırılma, çatlama, ezilme ve bükülme tespit edilir. Düzeltemeyeceğimiz arızalar, yetkilisine yaptırılır veya parçası değiştirilir.

Periyodik bakım, “silahın belli aralıklarla yapılan bakımıdır” Periyodik olarak yapılan temizlik ve bakımda. temizliğine dikkat edilmesi gereken parçalar şunlardır; Şarjör ve parçalarının sökülerek temizlenmesi, yerine getiren yay ve piminin temizlenmesi, kabza kapaklarının çıkarılar birbirine bağlı hareket eden tüm yay ve parçaların temizlenmesi

Değişik İklim Şartlarında Silah Bakımı Sıcak ve Rutubetli İklimde Bakım

Sıcak ve rutubetli iklimde silah bakımı daha sık yapılmalıdır. Silahın gizli yüzeylerinde  paslanma olabileceği düşünülmeli ve kontrol yapılmalıdır. Paslanma varsa mutlaka temizlenerek yağlanmalıdır.

 

Sıcak ve Kuru iklimde Bakım

Sıcak ve kuru iklimde silahta paslanma olma ihtimali daha azdır. Bundan dolayı silah yağlanırken ince bir yağ kullanılır. Sıcak ve kuru ortamda en çok sakınılması gereken şey, silahın tozlanması veya kum tanelerinin silahın içlerine girmesidir. Toz ve kum silahtaki hareketli parçaların çalışmasını engelleyebilir veya atış esnasında parçaların daha fazla aşınmasına yol açar. Sıcak ortamda silahın dışına yağ sızabilir. Bu yağlar silinmeli ve silahın  dış yüzeyi hiç bir şekilde yağlanmamalıdır.

 

Aşırı Soğuk İklimde Bakım

Aşırı soğuk iklimde silahın daima kuru tutulması gerekmektedir. Bakım oda sıcaklığın da yapılmalıdır. Sıcak ortamdan soğuk ortama geçerken donmayı önlemek için silah ör tülü tutulmalıdır. Silah atış sonrasında kar ya da buz üzerine bırakılmamalıdır. Çünkü atış la birlikte ısınan silahta ani ısı değişikliğine bağlı metal bozulmaları görülebilir.

KAYNAK : Silah İlanları

Günlük Bakım

 

Silahla hiç atış yapılmamış olsa bile, silah hava şartlarından etkilenir. Silahın metal kısımları üzerine sürülmüş koruyucu yağ, etraftaki tozları üzerinde toplar. Bu yağların sıcaklığı etkisiyle zamanla kuruması sonucu paslanmalar oluşur ve hatta tutukluk meydana gelir. Bu yüzden silahı her gün kullanan atici tarafından genel temizliği yapılmalı dır.

Bu bakım zamanında: silahın hareketli kısımları kontrol edilir. Genel temizlikte sadece kuru bez ve fırça ile silah üzerinde, şarjör yuvasında. fişek yatağında ve horozun iğneye darbe yaptığı yerde oluşan tozlar alınır. Kullanılacak fişekler kontrol edilir ve sağlam olanlar şarjöre doldurulur. Gevşeyen kısımlar var ise sıkıştırılır. Silah doldur ve boşalt yaparak kontrol edilir.

 

Namlunun Temizlenmesi

Tek bir atıştan sonra namluya baktığımızda namlunun tertemiz ve dümdüz olduğunu görürüz.

Gözle görülemeyen çekirdek parçacıkları ve barut artıkları toz halinde her tarafa dağılmış durumdadır. Ucuna bez sarılmış bir harbi fişek yatağından namlu ağzına kadar itip çekilir. Harbiyi namlu ağzına doğru iterken, yiv ve setlerin dönüşü istikametinde çevrilmelidir. Bu şekilde yiv ve setlere zarar verilmemiş, yiv ve setlerin araları iyice temizlenmiş olur.

Namlu sadece uzun süreli beklemelerde koruyucu yağ ile yağlanmalıdır. Bunun dışında temizlenerek mutlaka kurulanmalıdır. Tabanca ile fazla atış yapıldığı zamanlarda, temizleyici yağ, fırça kullanarak namlunun bütün iç yüzeyine sürülür ve beklemeye bırakılır. 48 saat sonra namlu içindeki yağ kurulanarak temizlenir. Iyi bir temizleme yağı kullanıldığında kurşun çözücü kullanmaya gerek kalmaz.

 

Yiv ve setlerin temizliği

Bakım esnasında temizliğine en çok dikkat edilmesi gereken kısımlardan biri de namlu içindeki yiv ve setlerdir. Yiv ve setlerin yüzeylerinde, atış yaptıkça çekirdek ten arta kalan metal parçacıkları toplanır. Bakım yapılmadığı zaman bu kısımlarda biriken artıklar çekirdeğin namluya sürtünmesini engeller. Böyle durumlarda namlu iç yüzeyine zarar veren metal fırçalar yerine kimyasal çözücüler kullanılması daha yararlıdır.

 

Fişeklerin temizliği

Silahın bakım istediği gibi, fişekler de bakım gerektirmektedir. Fişeklerin nemli ortamlarda bulundurulmaması ve ıslatılmaması gerekir. Değişik iklim şartlarında silahın maruz kaldığı şartlara fişeklerde maruz kalabilir. Aynı koruma tedbirleri fişekler içinde uygulan malıdır.

KAYNAK : Silah İlanları

Bakır telli fırça; uzun süre atış yapılmamış ve iç yüzeyi karıncalanmış namluda kullanılır. Kıl fırça; bakır telli fırça kullanıldıktan sonra kıl fırça ile temizliğe devam edilir.

 

Temizlik bezi; silahın bütün kısımlarının tozunun alınmasında, pasın, kurşun ve barut artıklarının çıkarılmasında ve paslanmaya karşı koruyucu yağ ile yağlamada kullanılır. Kullanılan bez toz ve pamuk bırakmayacak cinsten olmalı, naylon ve sentetik kumaşlar kullanılmamalıdır.

 

İnce uçlu ahşap; el ve fırçanın giremediği yerlerde bezle birlikte kullanılan sivri uçlu tahta parçasıdır.

 

Harbi; ucuna bez veya fırça takılabilen, namlu içinin, yiv ve set aralarının temizlenmesinde kullanılan ince çubuktur. Namlu iç yüzeyinin zedelenmemesi için metal olmayan harbiler kullanılmalıdır.

 

Namlu tem izleyici yağ; namlu da kalan barut artıkların temizler. « Yağ temizleme spreyi; tabancayı kurularken metal parçaların üzerindeki yağın temizlenmesinde kullanılır.

 

Vazelin; metallerin (hareketli parçaların) yağlanmasında, namlu iç yüzeyinin çizilmeden temizlenmesinde ve özellikle sürgü kızaklarının temizlenmesinde kullanılır. Temizleyici yağlar hiç bir zaman koruyucu yağ olarak kullanılmamalıdır.

 

Koruyucu yağ; su geçirmez bir yağ tabakası oluşturarak, pasa karşı uzun süreli koruma sağlar. Silahların korunmasındaki metal düzenleyici

 

Gelişen teknoloji ile birlikte koruyucu yağ olarak, çeşitli metal düzenleyiciler ortaya çıkmıştır. Günümüzde silahın kum, toz ve her türlü hava koşullarında çalışmasını sağlayan metal düzenleyicisi olarak, Mılıtec-1 adında sentetik bir metal düzenleyicisi geliştirilmiştir.

 

Silahın namlusunda Mılıtec-1 yağı kullanıldığı takdirde; silah ateşlendiğinde mermi çekirdeği daha az sürtünme mukavemeti ile karşılaşmakta ve yüksek bir hızla namludan çıkmaktadır. Menzilin uzamasını ve isabetli atışlar yapılmasını sağlar. Yapılan testlerde isabet açısından karşılaştırıldığında, Mılıtec- 1 uygulanan silahlar, diğer silahlardan %14 daha iyi bir isabet oranı tutturmuştur.

 

Metal düzenleyici uygulanmış silahlar kuru kalır,  yüzeylerde tabaka halinde bulunmadığından ve metalin moleküler yapısına girmiş olduğundan, silah üzerinde toz yapışması ve nemden etkilenme olmaz.

 

Mılıtec-1 doğrudan metal üzerine uygulanır ve silahın ateşlenmesi ile birlikte ısınarak silah metalinin bir parçası haline gelir. Namludaki sürtünmeye en aza indirir. Böylece, ilk hız artar, vuruş gücü artar, geri tepme azalır, namlu ömrü artar ve tutukluklar ortadan kaldırılmış olur.

 

Gres yağı; silahların uzun müddet kullanılmayıp, saklanacağı zamanlarda bütün parçalar gres ile yağlanır.

 

Sonuç; silahların bütün parçaları ayrılarak detaylı sokumu ve bakımı, sadece yeterli araç gerece sahip olan silah tamircileri tarafından yapılmalıdır Diğer atıcılar silahlarını kesinlikle detaylı sökmemelidir. Silahın sökülmeyen kısımları yılda bir kez yıllık bakım sırasında benzin doldurulmuş bir kap içerisinde yıkanmalıdır. Bu şekilde yağ ve barut artıkları çözülerek, silahın yılda bir kaç kez detaylı sökümü yapılması gerekmez.

 

Temizleyici yağlar;

Kurşun çözücü yağ; namlu içinde kalan, gözle göremediğimiz çekirdek çapaklarını temizler. Pas çözücü yağ metal kısımlarda doluşan pasların çözülmesinde kullanılır.

KAYNAK : Silah İlanları

İkinci el silah satışı çağımızda hiç olmadığı kadar aktif durumdadır. Çünkü artık insanlar kendilerini ve ailelerin çok fazla güvende hissetmemektedirler. Bu Güvensizliğin altında yatan ana nende ise toplumun daha suça karışan yapısı ve hayat şartlarının zorlaşması ile bazı kesimlerin daha fazla suça karışmış olmasıdır. Artık kurallara uyan kişi sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.

Kurallara Uygun 2. El Silah Satışı

İnternet sitemiz üzerinden gerçekleştirilen silah satışı işlemleri yasal çerçevede gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen hizmetler anlık olarak devletin atadığı yetkili birimlerle paylaşılmakta ve gerekli izinler alınmaktadır. Bu şekilde yasal olarak sıkıntılı olacak durumların önüne geçilerek sorunsuz bir satış işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

2. el silah alım ve satım işlemlerini firmamız bünyesinde çalışan personellerimiz her türlü silah satışında gerekli yasla mevzuat ve izinler konusunda bilgili ve deneyimli isimlerden meydana gelmektedir. Firmamız gerekli prosedürlere sizin adınıza ilgilenerek vakit kaybınızı engellemektedir. Yasa dışı istekler anında yetkili mercilere bildirilmektedir. Silah fiyatları anlamında en güncel fiyatları sunmaktayız.

KAYNAK : Silah İlanları

2. el silah alım satımı günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. İnternet sitemiz bu hizmete aracılık ederek hem her şeyin yasal bir şekilde olmasını sağlarken hem de kaliteli ve uygun fiyatlı bir hizmet sunmaktadır. Günümüzde ikinci el silah satışı bu denli artmasının altında yatan sebeplerinde birde insanların silahlara olan bakışlarının değişmesi olmuştur. Çünkü silahlar doğru zamanda doğru yerde olduğu zaman iyi bir caydırıcı olmaktadır.

Kaliteli İkinci El Silahların Merkezi

İnsanlar 2. El silah alım satımı yaparken oldukça tedirgin olmaktadırlar. Bunu ana sebebi silahın temiz ve güvenilir olup olmadığı hakkındaki şüphelerdir. İnternet sitemiz insanların aklındaki bu soru işaretlerini tamamen ortadan kaldırmaktadır. Çünkü satılan tüm ikinci el silah modellerin kontrolü ve araştırması polis kayıtlarına göre sitemiz tarafından yaptırılmaktadır.

Silah fiyatları bakımında ülkemiz uygun seviyelerdedir. İnternet sitemizde modeline ve özelliklerine göre en iyi silahları alabileceğiniz en uygun fiyatlarla bulabilmektesiniz. Tamamen yasla olarak yapılan satış işlemlerinde her türlü belge tarafımızca düzenlenmektedir.

KAYNAK : Silah İlanları

İnsanları günümüzde güvenliklerini daha fazla önemsemektedir. En özel silah modelleri hakkında genel bilgiyi buradan edinebilirsiniz. J.P. Sauer Alman firma tarafından üretilen bir silah markası olarak yer almaktadır. Üretici firma 1751 tarihinden bu yana makine üretimi gerçekleştirmektedir.

Yarı otomatik Sig Sauer zorlu dayanıklılık testlerinden kolayca geçmeyi başarmıştır. Bu silah her koşulda kolayca çalışması, denge özelliği, namlu ömrü ve tutukluk yapmaması gibi özellikleri sayesinde Türkiye'nin birçok devletin özel kuvvet birimleri tarafından tercih edilen bir modeldir..

Glock

Glock, Avusturya yapımı olan bir tabanca modelidir. Silah, 1980'lerin başında Avusturya Silahlı Kuvvetleri tarafından geliştirilmiştir. 1982 yılında üretimine başlanmıştır Silah, günümüzde 48'den fazla ülkenin ordusu içerisinde ve güvenlik güçlerinde kullanılmaya devam edilmektedir.

Browning

Browning, 1927 yılında Utah ABD'de kurulan bir ateşli silah firması olarak yer almaktadır. Browning marka, tabanca ve ağır makineli ateşli silah modelleri ile dünya üzerinde tanınmıştır. Browning, Amerikan Ağır Makinalı silahı olarak bilinmektedir. MG-42'ye oranla menzili ve ateş gücü daha düşüktür.

KAYNAK : Silah İlanları

Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya