Emniyet Tertibatları

“Silahın kendiliğinden yada başkaları tarafından kazara da olsa ateş almasına engel olan tertibattır” Fişeğin ateşlenmesini engelleyen sistemdir. Ana emniyet tertibatı ve yardımcı emniyet tertibatı olarak iki gruba ayrılır.

Mandal (Parmak) Emniyeti

Emniyet Mandalının Silah Gövdesinin Üzerinde Olduğu Durumlarda Elle çalışan bu emniyet sistemi, horozun düşmesini bloke eden mekanik bir emniyet tir. Bu sistemde emniyet mandalı eğer gövdenin üzerinde ise, kurulu durumdaki horozu bloke ettiği gibi, tetik mekanizmasını ve kapak takımının (sürgü) hareketini de bloke eder.

Brovning ve Cz 75 tabancalar örnek verilebilir. Ruger,

Kırıkkale gibi tabancalarda mandal emniyetinin kapalı olması silahın dolduruş yapmasını engellemez.

Emniyet Mandalı Sürgü Kapağının Üzerinde Olduğu Durumlarda

Bu sistemde sürgü üzerindeki emniyet mandalı horoz ve iğne grubunu bloke ederken genelde tetik mekanizmasını ve kapak takımını (sürgü) hareketini bloke etmez. Ruger ve Kırıkkale’de olduğu gibi. Bununla birlikte her silah için tasarımdan kaynaklanan farklılıklar görülebilir. Silahlarda tetik, iğne veya horoz bu mandal vasıtasıyla kilitlenir. Mekanizmalı sistemlerde,

 

mekanizma hareket edemez ve ateşleme düzeni kilitli kalır. Söz konusu mandal, genellikle silah kabzasının sol üst yanında bulunur. Bazı silahlarda mandal, sürgünün geri ve sol tarafında bulunabilmektedir.

Otomatik tabancalardan; Brovning, Cz-75, Heckler 8 Koch USP gibi tabancalarda emniyet mandalı kabzanın üst solunda ve geri kısmında bulunmaktadır. Bazı modellerde emniyet Mandalı sürgü kapağının her iki yönünde de bulunan tek bir parçadan oluşmak tadır.

Buna karşı, Ruger, Beratta 92, Jericho 941,

Smith8 Model 6906, Astra’nın bazı modellerinde emniyet mandalı sürgünün sol ve geri kısmında bulunmaktadır.

Uzun namlulu; M16 Rifle, Komando ve Kara bin modellerinde, G-3, MP-5, MG-3, G-41 ve HK-23 gibi piyade tüfeklerinde emniyet mandalı, kabza grubunun sol yan tarafında ve üç ayrı pozisyonda ayarlanabilmektedir. AK-47 Kalaşhnikov tüfeğinde emniyet mandalı, silahın sağ tarafında bulunmaktadır.

Kabza Emniyeti

Uzun namlulu silahlarda bulunmayan kabza emniyeti, bazı otomatik tabancalarda mandal emniyetine ilaveten bu emniyet sistemi de konulmuştur. Bu durumda silahın ateşlenmesi için

emniyet mandalının açık olması yeterli değildir. Atış . yapılırken daha doğrusu tetik çekilirken, el ayası ile

kabza gerisine basınç yapmak gerekmektedir. Çünkü kabzanın gerisinde bulunan oynar kısıma, basınç olmadığı takdirde ileriye doğru bir kayma olmayacak ve kabza emniyeti.

kapalı kalacaktır. Kabza emniyetine, daha çok eski model silahlarda halk arasında Tuğralı Polis denilen Brovning ile Fransız Mab örnek verilebilir.

Şarjör Emniyeti

Otomatik silahlarda rastlanan bir emniyet tertibatıdır. Burada önemli olan nokta, şarjörün kabza içerisine yerleşmedikçe tabancanın ateşleme düzeninin faaliyet göster memesidir. Mekanik olarak şarjör emniyetinin çalışma şeklini izah edecek olur sak;

Şarjör emniyeti, tetik mekanizması

içerisinde yayla desteklenen bir pistondan ibarettir. Şarjör takılı olduğunda pistona baskı

yapar, piston ise tetik manivelasına baskı yaparak intikal manivelasının altına gelmesini sağlar. Tetik çekildiğinde, tetik manivelası intikal manivelasının altından yukarı doğru kaldırarak ateşlemeyi Sağlar.

Şarjör çıkartıldığında ise, piston şarjör yuvasının içine doğru çıkıntı yapar ve tetik manivelasına yaptığı baskı kalkar. (Tetik manivelası, intikal manivelasının altından çekilmiş olur ve irtibat kesilir) Böylece tetik çekildiğinde tetik manivelası intikal manivelasını yukarı kaldırmaz ve ateşleme olmaz.

 

UYARI! Normalde şarjör takılı olmadığı zaman, tabanca ateş etmez. Ancak; pistona şarjör yuvasından herhangi bir şeyle (tornavida, kalem vb.) baskı yaparak tetik çekilirse ateşleme gerçekleşebilir. Şarjör emniyetini en iyi temsil eden silaha, Brovning örnek verilebilir

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya