Namlu-Hız-Güç İlişkisi Nasıldır?

Namlu kalınlıkları kuyruk kısmında fazla, ağız kısmında azdır. Namlu uzunluğunun artması, tabancanın etkili mesafesini artırır. Yiv ve setlerin dönüş açısı sabit kalır, namlu uzunluğu artarsa sürtünmeden dolayı namlu çıkış hızı azalır. Dönüş açısı artırılarak namlu çıkış hızı artırılabilir.

Bir tabancadan beklenilen üç değişik amaç vardır. Bunlar; “fişek çekirdeğinin hızı, vuruş gücü (enerjisi) ve etkili menzili”dir.

Namlu, mermi hızını, vuruş gücünü ve menzili nasıl etkiler? Fişek çekirdeğinin oluşan gaz basıncı sonunda hareket enerjisi ve belirli bir hız kazanmasından sonra namlu çeliğinin esnemesi, yivlerin dönüş açısı gibi yöntemlerle namlu çıkış hızı artırılabilmektedir. Menzilde hıza ve namlu boyuna göre değişir. Bir fişek için;

Namlu boyu ve fişek çekirdeğinin ağırlığı sabit kalıp, barut miktarı artırılırsa ilk hız, enerji ve menzil artar.

Namlu boyu ve barut miktarı sabit kalıp, fişek çekirdeğinin ağırlığı artırılırsa ilk hız, azalır fakat vuruş gücü olan enerji artar.

Namlu boyu, barut miktarı ve fişek çekirdeği ağırlığı sabit kalıp, yivlerin dönüş açısı artırılırsa namlu çıkış hızı artar.

Barut miktarı, fişek çekirdeği ağırlığı ve yivlerin dönüş açısı sabit kalıp, namlu boyu artırılırsa çıkış hızı azalır fakat menzil artar.

Barut miktarı, fişek çekirdeği ağırlığı ve yivlerin dönüş açısı sabit kalıp, namlu boyu kısaltılırsa çıkış hızı artar fakat menzil kısalır.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; fişek çekirdeğinin ağırlığı, namlu boyu ve yivlerin dönüş açısı artırılırsa “güçlü-hızlı ve uzak menzilli” bir tabanca oluşturula bilir. Ayrıca, mermi çekirdeğinin uzak mesafelere gitmesi için uzun namlulu, taşıma kolaylığı ve yakın planda kullanmak için kısa namlulu, vurduğu nesneye daha fazla zara verebilmesi için güçlü mermi atabilen bir tabanca ideal olanıdır.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya