Silah Bakım Zamanları

Günlük Bakım

 

Silahla hiç atış yapılmamış olsa bile, silah hava şartlarından etkilenir. Silahın metal kısımları üzerine sürülmüş koruyucu yağ, etraftaki tozları üzerinde toplar. Bu yağların sıcaklığı etkisiyle zamanla kuruması sonucu paslanmalar oluşur ve hatta tutukluk meydana gelir. Bu yüzden silahı her gün kullanan atici tarafından genel temizliği yapılmalı dır.

Bu bakım zamanında: silahın hareketli kısımları kontrol edilir. Genel temizlikte sadece kuru bez ve fırça ile silah üzerinde, şarjör yuvasında. fişek yatağında ve horozun iğneye darbe yaptığı yerde oluşan tozlar alınır. Kullanılacak fişekler kontrol edilir ve sağlam olanlar şarjöre doldurulur. Gevşeyen kısımlar var ise sıkıştırılır. Silah doldur ve boşalt yaparak kontrol edilir.

 

Namlunun Temizlenmesi

Tek bir atıştan sonra namluya baktığımızda namlunun tertemiz ve dümdüz olduğunu görürüz.

Gözle görülemeyen çekirdek parçacıkları ve barut artıkları toz halinde her tarafa dağılmış durumdadır. Ucuna bez sarılmış bir harbi fişek yatağından namlu ağzına kadar itip çekilir. Harbiyi namlu ağzına doğru iterken, yiv ve setlerin dönüşü istikametinde çevrilmelidir. Bu şekilde yiv ve setlere zarar verilmemiş, yiv ve setlerin araları iyice temizlenmiş olur.

Namlu sadece uzun süreli beklemelerde koruyucu yağ ile yağlanmalıdır. Bunun dışında temizlenerek mutlaka kurulanmalıdır. Tabanca ile fazla atış yapıldığı zamanlarda, temizleyici yağ, fırça kullanarak namlunun bütün iç yüzeyine sürülür ve beklemeye bırakılır. 48 saat sonra namlu içindeki yağ kurulanarak temizlenir. Iyi bir temizleme yağı kullanıldığında kurşun çözücü kullanmaya gerek kalmaz.

 

Yiv ve setlerin temizliği

Bakım esnasında temizliğine en çok dikkat edilmesi gereken kısımlardan biri de namlu içindeki yiv ve setlerdir. Yiv ve setlerin yüzeylerinde, atış yaptıkça çekirdek ten arta kalan metal parçacıkları toplanır. Bakım yapılmadığı zaman bu kısımlarda biriken artıklar çekirdeğin namluya sürtünmesini engeller. Böyle durumlarda namlu iç yüzeyine zarar veren metal fırçalar yerine kimyasal çözücüler kullanılması daha yararlıdır.

 

Fişeklerin temizliği

Silahın bakım istediği gibi, fişekler de bakım gerektirmektedir. Fişeklerin nemli ortamlarda bulundurulmaması ve ıslatılmaması gerekir. Değişik iklim şartlarında silahın maruz kaldığı şartlara fişeklerde maruz kalabilir. Aynı koruma tedbirleri fişekler içinde uygulan malıdır.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya