Tabancaların Başlıca Parçaları: Şarjör

Haznenin tarifinden de anlaşılacağı gibi şarjör, “atış için sırada bekleyen fişeklerin bulunduğu kısımdır

Şarjörler genel olarak, şarjör tüpü, şarjör kapağı, şarjör yayı, gerdel ve şarjör kapak kilidinden meydana gelirler.

Şarjör tutma mandalının çenesi şarjör gövdesinde bulunan çentiğe takılarak, şarjörün silahtan düşmesini önler. Mandal yayı esnek bir yapıdadır. Mandalın üzerine basıldığında mandal çenesi şarjör çentiğinden ayrılır ve şarjör silahtan çıkarılır.

Şarjör Tüpü (Gövdesi)

“Şarjörün en büyük parçası olup fişeklerin içerisine yerleştirildiği kısmıdır”

Yapısı genellikle sert metallerden oluşur. Bazı tabancaların örneğin Brovning. Cz 75, Ruger. Beratta gibi şarjör kapasitesi 7 fişekten fazla olan tabancaların şarjörlerinin üst kısmı dar. alt kısmı geniş ve çift kolonlu olarak yekpare çelikten imal edilmişlerdir.

Gövdenin üzerinde bulunan yuvarlak deliklerden şarjörün içindeki fişek sayısı anlaşılabilir.

Gövdenin üzerinde ve oval olan tarafında bulunan dikdörtgen şeklindeki delik, şarjör tutma mandal yuvasıdır.

“Gerdeli yukarı iterek, her fişeğin şarjör dudakları arasına tam olarak oturmasını temin eder.”

Şarjördeki fişeklerin rahat bir şekilde fişek yatağına itilmesine yardımcı olan şarjör yayı, genellikle çelikten yapılır ve esnek bir yapıya sahiptir. Şarjör yayının esnekliğini kaybetmemesi için, silah kullanılmadığı zamanlarda şarjördeki fişeklerin tamamen boşaltılması veya yedekleri ile değiştirilerek kullanılmasında fayda vardır.

Gerdel

“Şarjör tüpü içerisinde bulunan şarjör yayının uç kısmına takılan ve fişeklerin üzerine yerleştirdiği parçadır”

Şarjördeki hareketli parçalardan biridir. Genellikle sert plastikten oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. Üzerine atış sırası bekleyen fişekler konur. Şekli, gövdenin. şarjör dudaklarının ve fişek yatağının şekline göre dizayn edilmiştir.

Şarjör Kapağı

“Şarjör yayı ve şarjör tüpünün alt kısmında bulunan ve fişeklerin şarjör içerisinde muhafazasını sağlayan parçadır”

Şarjör gövdesinin alt tarafını kapatmak için yapılmıştır. Şarjör gövdesine alt tarafta bulunan kızaklardan sürülerek takılır ve çıkarılır. Ortasında şarjör kapak kilidinin geçmesi için yuvarlak bir delik bulunur.

 

Şarjör Kapak Kilidi

“Şarjör tüpü ve şarjör yayı ile şarjör kapağını bir arada tutan, şarjörün sökülmesini ve parçaların birbirine kilitlenmesini sağlayan en küçük parçadır.” Şarjör kapak kilidi, kapağın kızaklardan çıkmasını önler.

Şarjör Yuvası

“Şarjörlerin silah üzerinde yerleştirilmiş olduğu bölgelere’ şarjör yuvası denilmektedir.

Şarjör ile birlikte şarjör yuvası da “hazne”yi oluşturmaktadır. Şarjörlerin bulunduğu yerler, silah çeşitlerine göre; direkt Gövdeye takılabilen ve Kabza içerisine yerleştirilen iki şekli vardır.

Şarjörün Sökülmesi

Şarjör sağ elde, şarjör ağız tutakları aşağıya gelecek şekilde tutulur. Şarjör tabanında bulunan şarjör kilidine ucu sert bir cisimle içeriye doğru bastırılır. Bu sırada sol el baş parmağı ile kilitli durumdan kurtulan şarjör kapağı öne doğru itilerek sol elle dışarıya çıkarılır.

Şarjörün kapağından sonra sırasıyla şarjör yayı ve şarjör gerdeli üsten hafifçe aşağıya bastırılarak şarjör tüpünün içi boşaltılır.

UYARI ! Yayın fırlamaması için sol el baş parmağı ile şarjör kapağına devamlı surette baskı yapılarak kontrol altında tutulur.

Hazne (Şarjör ve Top Yuvaları) İle İlgili Arızalar ve Alınabilecek Önlemler

Şarjörlü silahlarda fişeğin, fişek yatağına dolduruşu sırasında meydana gelen tutuklulukların, büyük bir çoğunluğu, şarjör ağızlarının ezilmesi, eğilmesi ve aşınması ile yayın özelliğini kaybetmesi, şarjör tüpü içerisinde sıkışması veya fişeklerin şarjöre iyi bir şekilde yerleştirilmemesinden dolayı arızalar ortaya çıkmaktadır.

Şarjör kilidinin, yuvasına girip-çıkması sırasında aşınması, şarjör yuvasına tam otur maması veya gevşek tutulması sonucu şarjördeki fişekler fişek yatağına sürülemez. Böyle şarjörlerin değiştirilmesi gerekir.

> Şarjör içerisinde fişeklerin üzerine yerleştirildiği gerdelin, bükülmesi veya ezilmesi şarjör içerisinde bulunan fişeklerin sıkışmasına ve yukarı çıkıp dolduruş yapılmasına engel olur. Ayrıca gerdelin aşınması sonucu şarjördeki fişekler bittiğinde sürgü tutucusunu yukarıya kaldırıp sürgünün geride takılı kalmasını sağlayamaz.

Toplu tabancalarda, hazne ile ilgili tutukluk nedenlerine daha az rastlanmaktadır.

Ancak fişekler, fişek yuvalarına yerleştirildikten sonra silindirin uç veya geri kısmından, normalin üzerinde taşmalar yapıyor ise silindirin dönüşünü engellemiş olur. Dolduruş yapıldıktan sonra silindir tam bir tur döndürülüp, fişeklerden herhangi birisinin takılma yapıp- yapmadığının kontrol edilmesi yeterlidir.

Önlem olarak;

Fişekleri şarjöre doldururken, şarjör ağız kısımlarının zorlanmaması, şarjöre kapa sitesinin üstünde fişek yerleştirilmeye çalışılmaması ve şarjörün sert zemin üzerine düşüp çarpmasının önlenmesi gerekir. Ayrıca zamanla esnekliğini kaybeden yayın değiştirilmesi, zaman zaman fişeklerin şarjörden çıkartılarak temizlenmesi, periyodik olarak şarjörlerin yedekleriyle değiştirilmesinde fayda vardır.

Çoğu zaman şarjörlerde hiç bir arıza olmadığı halde, dolduruş gerçekleşmemekte ve atıcılar dolduruş yaptıklarını zannederek boşa tetik düşürmektedirler. Görev sırasında silahını doldurduğu kanısıyla hareket eden atıcı çok güç durumlara düşebilmektedir.

UYARI! Şarjörün, şarjör yuvasına iyice yerleştirildiğinden emin olmak için “Çıt” sesinin duyulması gerekir. Şarjör, şarjör yuvasına iyice yerleştirilmediği zaman, sürgü çekilip bırakıldığında en üst sıradaki fişek, fişek yatağına sürülememektedir.

Bazen de şarjör başlangıçta şarjör yuvasına tam anlamıyla yerleştirildiği halde, taşıma sırasında çeşitli etkenlerle kısmen yuvasından çıkmakta veya farkında olmaksızın düşebilmektedir. Özellikle Brovning, Cz 75, Ruger gibi tabancalarda, şarjör kilitleme düğmesinin, çerçeveden dışa taşmış şekilde bulunması, belde veya üstte taşınması sırasında, şarjör kilidine dışarıdan istenmeden baskılar olabilmekte ve böylece kilitli olan şarjör kısmen

 

yuvasından çıkmakta veya tabancayı tutma ve taşıma pozisyon una bağlı olarak düşebilmektedir.

Bu nedenle; şarjörün, şarjör yuvasına iyice yerleştirildiğinin ve kilitlendiğinin garanti edilmesi ve taşıma sırasında sık sık kontrol edilmesinde zor durumlarda kalınmaması için fayda vardır. Şarjörlerin, şarjör ağız dudaklarının ön tarafının zamanla deforme olarak genişlemesi sonucu yayın mermilere aşağıdan baskısı nedeniyle sürgün ün dolduruş yapmak için geri çekildiği anda en üsteki fişeğin ön tarafı önce harekete geçerek dikilir Bunun sonucunda silah tutukluk yapar.

Yeni İlanlar

Sitemize gelen son ilanları buradan görebilirsiniz.


Ruhsatlı silahlarınızı sistemimiz üzerinden ilan vererek satabilirsiniz.

Sosyal Medya